Prima paginăRuralReligie

Biserica din Simioneşti a fost resfințită

Dimensiune text

Pentru implicarea în viaţa comunităţii şi realizările din anii de slujire preoţească, ÎPS Ioachim i-a conferit preotului Vasile Trofin, parohul bisericii din Simioneşti, distincţia „Crucea Moldavă”.

sfintire 02ÎPS Ioachim, arhiepiscop de Roman şi Bacău, s-a aflat sâmbătă, 26 septembrie, în mijlocul credincioşilor din Parohia Simioneşti, comuna Cordun, acolo unde a fost resfinţită biserica cu hramurile „Botezul Domnului” şi „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana”. Prezenţa şi binecuvântarea ierarhului, precum şi solemnitatea momentului, au constituit un moment de sărbătoare pentru comunitatea din Simioneşti.

Datând din anul 1880 şi fiind ctitorie a familiei armene Ana şi Donig Simionescu, biserica din Simioneşti a fost zidită pe un plan în cruce, stilul fiind o îmbinare între cel moldovenesc şi cel armenesc. Datorită iscusinţei meşterilor, biserica nu a avut de suferit reparaţii majore. În anul 2007 a fost refăcută faţada, iar pentru îndepărtarea apei de la temelie s-au turnat trotuare împrejurul bisericii. Din anul 2005, încălzirea lăcaşului de cult se face cu centrală pe gaz metan. În curtea bisericii, în anul 1993, s-a construit un monument închinat eroilor satului.

„Din anul 2013 s-a refăcut total interiorul bisericii, pictura fiind realizată în tehnica frescă. Totodată, a fost curăţată catapeteasma, au fost refăcute mobilierul şi pardoseala, iar sistemul de încălzire a fost înnoit, pentru a putea face faţă cerinţelor comunităţii de credincioşi. Cu ajutorul Consiliului Local Cordun a fost cumpărat un teren lângă biserică pe care s-a construit, între anii 2006-2007, o casă parohială. În vara anului 2008, au început lucrările de construcţie la un aşezământ filantropic-misionar închinat sfântului Vasile cel Mare, finalizat în 2009. Între anii 2009-2013 s-a construit o capelă mortuară în curtea bisericii şi s-a amenajat un nou cimitir”, a explicat preotul Vasile Romeo Trofin, parohul bisericii din Simioneşti.

Pentru implicarea în viaţa comunităţii şi realizările din anii de slujire preoţească, ÎPS Ioachim i-a conferit preotului Vasile Trofin distincţia „Crucea Moldavă”.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0