Parohul lăcașului de cult va trebui să schimbe ușa metalică, montată în anul 2003, cu una din lemn, potrivit stilului arhitectonic al edificiului ce datează din 1774. Poliția monumentelor a aplicat o amendă de 8.000 de lei.
Poliția monumentelor are în atenție biserica „Sfinții Mihail și Gavriil” din satul Pâncești, monument istoric din grupa valorică B, ridicat în anul 1774, după cum rezultă din inscripția săpată în lemn pe o grindă de deasupra ușii de la intrarea în biserică. Lăcașul de cult s-a remarcat nu doar prin vechime, ci și prin durabilitate, rezistând celor 239 de ani de existență, vicisitudinilor vremii, cât și intemperiilor și calamităților naturale.
La sfârșitul anului trecut, parohul bisericii a primit o amendă de 8.000 de lei pentru că a făcut o intervenție necorespunzătoare asupra lăcașului de cult. „La biserica din Pâncești s-a schimbat o ușă din lemn cu una metalică. În cazul monumentelor, regulile sunt stricte în privința intervențiilor care se fac asupra lor”, explică Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național (DCCPCN) Neamț.
Părintele Gheorghe Ciobanu vine cu argumente, spunând că montarea ușii metalice s-a făcut pentru protejarea lăcașului de cult de cei fără frică de Dumnezeu. „Biserica a fost prădată de trei ori de când sunt numit preot și de patru ori înaintea mea. În anul 2003, am făcut o reabilitare a bisericii. Odată cu lucrările de conservare a lăcașului de cult, am schimbat și ușile de la intrare, care erau, de fapt, două obloane pe care oricine le-ar fi putut deschide”, a precizat părintele Gheorghe Ciobanu, parohul bisericii.
Ofițerul de la compartimentul specializat al Inspectoratului Județean de Poliție nu a apreciat ușa metalică, chiar dacă a costat 1.350 de lei și are nouă încuietori, și i-a aplicat preotului o amendă. „A constatat că biserica nu avea cameră video, sistem de alarmă, pichet de incendiu și lumânărar, motiv pentru care am primit o amendă de 8.000 de lei. Între timp, am reușit să montez un sistem de alarmă, un pichet de incendiu și să amenajez un lumânărar”, a explicat părintele Ciobanu.
Schimbarea ușii lăcașului de cult reprezintă o nouă provocare pentru părintele Gheorghe Ciobanu. „Pentru ușă, va trebui să cheltuim alți bani. Trebuie făcută din lemn și să-i aplicăm un model potrivit cu stilul arhitectonic al monumentului”, a precizat părintele Ciobanu. Nerespectarea regulilor impuse va conduce la pierderea calității de monument istoric a bisericii.
Potrivit legii, lucrările de conservare și restaurare a bunurilor culturale clasate se efectuează numai de către conservatori și restauratori acreditați, pe baza de contract. Poliția monumentelor din județul Neamț are în grijă 552 de obiective de interes cultural: monumente istorice și de arhitectură, situri arheologice, bunuri mobile aflate în muzee, lăcașuri de cult și colecții publice. Autoritățile locale pe teritoriul cărora se află clădiri de patrimoniu și situri arheologice trebuie să știe că au obligația de a aloca fonduri pentru protejarea acestora. Articolul 50, alineatul 1, din Legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, arată că: „Protejarea monumentelor istorice se finanțează de proprietarii sau deținătorii acestora și poate fi cofinanțată de la bugetul de stat, bugetele locale sau alte surse”.
[sam_ad id=”127″ codes=”true”]
[sam_ad id=”130″ codes=”true”]
Comentarii