HomeSocial

Birocraţia lasă pensionarii fără servicii medicale

Pensionarii care cumulează venituri din diferite tipuri de pensii, a căror sumă depăşeşte 740 de lei, au fost scoşi din baza de date a Casei de Asigurări de Sănătate. Pentru a primi, din nou, adeverinţe de asigurat, ei trebuie să ducă o serie de documente  la Casa de Asigurări.

 

La sfârşitul lunii aprilie a acestui an, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a scos din baza de date cu persoanele asigurate pensionarii care cumulează venituri de peste 740 de lei din diferite tipuri de pensie. Astfel, bătrânii care primeau mai multe tipuri de pensii mici, cum ar fi de agricultor, dar şi de urmaş, care însumează, totuşi, peste 740 de lei, s-au trezit, în momentul în care au cerut o adeverinţă de asigurat de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, că sunt scoşi din sistem.

„În momentul în care pensionarii care se află în această situaţie se prezintă la Casa de Asigurări, ei trebuie să aducă o copie xerox după fiecare cupon de pensie primit, cât se poate de recent, împreună cu o copie după cartea de identitate, pentru a putea fi din nou înregistraţi în sistem. În acel moment, li se eliberează pe loc o adeverinţă de asigurat”, a precizat Lăcrămioara Ilişescu, purtătorul de cuvânt al CAS Neamţ.

Într-o astfel de situaţie se află şi Vasile Chirilă, de 85 de ani din Roman. În momentul în care s-a prezentat la CAS Neamţ pentru o adeverinţă de asigurat, care îi era necesară la medic, i s-a transmis că a fost scos din baza de date. Acum, el este nevoit să facă un nou drum la Piatra Neamţ, pentru a duce copii după actele necesare şi, astfel, să poată primi adeverinţa de care are nevoie.

Procedura de scoatere din baza de date a pensionarilor care cumulează venituri de peste 740 de lei afectează şi persoanele care erau coasigurate. „Dacă o persoană a fost scoasă din baza de date, automat sunt eliminate şi persoanele care beneficiază de adeverinţe de coasigurat. Aşadar, este indicat ca toţi cetăţenii care se află în această situaţie să se prezinte cât mai repede la CAS Neamţ, ca să putem actualiza informaţiile”, spune Lăcrămioara Ilişescu.

În mod normal, o dată la trei luni, ar trebui să se facă o verificare încrucișată a bazelor de date ale Casei Judeţene de Pensii Neamţ, ale Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Neamţ şi ale CAS Neamţ, astfel încât cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să umble cu copii după documente pe la toate aceste instituţii pentru a putea obţine o adeverinţă în caz de nevoie, însă acest lucru nu se întâmplă. Explicaţia dată este că sunt prea puţini oameni care lucrează în aceste instituţii, care abia fac faţă volumului de muncă, şi rămân unele sarcini neacoperite.

Comentarii

WORDPRESS: 0