HomeActualitateRural

Binecuvântare şi sfinţire în Parohia Cotu Vameş

Biserica din satul Cotu Vameş

Biserica din satul Cotu Vameş

Slujba de sfinţire a noii biserici va fi oficiată de un sobor de preoţi conduşi de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Evenimentul religios coincide cu împlinirea a 605 ani de la prima atestare documentară, la 16 septembrie 1408, a localităţii Cotu Vameş.

Duminică, 1 septembrie, mii de credincioşi sunt aşteptaţi la slujba de târnosire a noii bisericii cu hramurile „Buna Vestire” şi „Înălţarea Domnului” din localitatea Cotu Vameş, comuna Horia. Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie vor fi oficiate de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi PS Varlaam Ploieşteanul, episcop-vicar patriarhal.

Potrivit tradiţiei moştenite din „Legea Veche”, în prima zi a lunii septembrie s-a început creaţia lumii şi tot în această zi şi-ar fi început Mântuitorul activitatea sa publică. Prima zi din noul an bisericesc a fost aleasă şi pentru binecuvântarea şi sfinţirea noului lăcaş de închinăciune din Cotu Vameş, a cărui construcţie a început în anul 1993.

La slujba de sfinţire vor participa, alături de ierarhi şi preoţi din Eparhia Roman, pelerini din Italia, Bulgaria, Belarus, Slovacia, dar şi din ţară. La eveniment va fi prezent şi Giampietro Franchini, un italian care a contribuit la achiziţionarea clopotelor şi a picturii. Cei care şi-au adus aportul la ridicarea lăcaşului de cult vor fi răsplătiţi de Parohia Cotu Vameş cu diplome de vrednicie.biserica cotu vames

Biserica „Înălţarea Domnului” este construită în stil ştefanian. Este cel mai mare lăcaş de cult din Protopopiatul Roman: 44 de metri înălţime până în vârful crucii, 40 de metri lungime şi 12 metri lăţime, 2.060 de metri pătraţi de pictură, încălzire sub pardoseală, cinci clopote în armonie, turnate de o firmă austriacă de renume.

605 ani de la atestarea documentară a satului Cotu Vameş

Evenimentul religios este dublat de împlinirea a 605 ani de la prima atestare documentară, la 16 septembrie 1408, a localităţii Cotu Vameş, până în secolul al VIII-lea cunoscută sub numele de Dragomireşti. La această dată, domnitorul Alexandru cel Bun dăruieşte Bisericii „Sfânta Vineri” din Roman două sate, unul dintre acestea fiind Dragomireşti. Acest demers ne arată că istoria localităţii a fost strâns legată de cea a Episcopiei Romanului.

Localnicii au început construcţia, în anul 1858, a unei biserici noi cu hramul „Sfântul Dumitru”, în apropierea unei biserici din lemn, despre care se crede că a fost ridicată în jurul anului 1794. Primul slujitor al acestei biserici a fost Vasile Focşa, care a fost şi primul învăţător al şcolii din Cotu Vameş.

Începând cu 1 septembrie 1989, preotul Sînică Palade este numit preot în Parohia Cotu Vameş. La 1 decembrie 1992, preotul Palade devine parohul bisericii, iar Vasile Iancu, preot slujitor. În această formulă, cei doi slujitori ai altarelor încep un proiect ambiţios, şi anume construcţia unui nou lăcaş de cult. Pe 25 martie 1993 are loc slujba de sfinţire a locului unde se va înălţa noua biserică, oficiată de PS Ioachim Vasluianul.

Lăcaşul de cult a fost construit cu fonduri de la bugetul local şi de la credincioşii din sat. „Sprijinul financiar al Consiliului Local Horia pentru construcţia acestei biserici a fost de 450.000 de lei, dar cea mai mare contribuţie a venit din partea localnicilor”, a declarat Vasile Baciu, primarul comunei Horia.

Moaştele Sfântului Nectarie, în pelerinaj la noua biserică

Credincioşii din Parohia Cotu Vameş vor avea ocazia să se închine la moaştele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, cunoscut ca un sfânt vindecător, care vor fi aduse în pelerinaj de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti. Sfintele moaşte vor fi aduse spre bucuria şi sporirea evlaviei credincioşilor din eparhiile Roman şi Bacău, cu binecuvântarea PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Racla va rămâne în biserica din Cotu Vameş până luni, 2 septembrie.

Vasile Baciu, primarul comunei Horia

Vasile Baciu, primarul comunei Horia

Investiţii din fonduri proprii în comună

Primar din anul 2000, Vasile Baciu şi-a propus, încă din primul mandat, reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii rutiere şi şcolare, introducerea utilităţilor în ambele localităţi, atragerea şi susţinerea investitorilor, creşterea calităţii serviciilor publice şi promovarea valorilor culturale locale. Finalizarea principalelor proiecte a fost întreruptă de limitarea sau întreruperea finanţărilor, care au făcut ca unele dintre aceste proiecte să devină puncte de atins abia în viitorul mandat. Autorităţile locale de la Horia au alocat, în acest an, fonduri pentru cele două unităţi de învăţământ din comună. Corpul B al Școlii Gimnaziale „Otilia Cazimir” din localitatea Cotu Vameş a fost reabilitat printr-un proiect finanţat de Banca Mondială, costul acestor lucrări fiind de 1.200.000 lei. „Darea în folosinţă a clădirii a fost întârziată, deoarece nu am avut fonduri la bugetul local pentru introducerea utilităţilor, lucrări care au reprezentat partea noastră de cofinanţare. Clădirea este racordată şi la reţeaua de apă şi de canalizare, un alt proiect implementat în comună”, a precizat Vasile Baciu, primarul comunei Horia. Clădirea a fost dotată cu mobilierul corespunzător pentru cele patru săli de clasă destinate elevilor, 120 de seturi de bănci şi mese pentru preşcolari şi mobilier pentru laboratoarele de fizică şi biologie.

Noul corp de şcoală de la Școala Gimnazială „Carmen Sylva” din Horia, realizat cu fonduri guvernamentale, va fi dat în folosinţă tot în această toamnă. „Noul corp de şcoală de la Horia a fost construit pentru preşcolarii şi elevii din clasele primare. Până la sfârşitul lunii septembrie, finalizăm şi lucrările de montare a centralei termice”, a spus primarul comunei Horia.

Noul corp de clădire al Şcolii "Carmen Sylva" din Horia

Noul corp de clădire al Şcolii „Carmen Sylva” din Horia

Introducerea sistemului de încălzire în cele două şcoli şi racordarea lor la reţeaua de energie electrică au presupus cheltuieli de peste 200.000 de lei din partea autorităţilor locale. Inaugurarea celor două unităţi şcolare coincide cu sărbătorirea, în acest an, a 121 de ani de la înfiinţarea şcolii din Horia, respectiv a 155 de ani de la deschiderea primei şcoli din Cotu Vameş. Un proiect sistat din lipsă de finanţare este construcţia unei baze sportive moderne pentru copii şi tineri în satul Cotu Vameş. „Finanţarea proiectului de construcţie a bazei sportive este stopată de multă vreme. Avem promisiuni că la acest tip de proiecte se va relua finanţarea. Dacă anul viitor nu vom primi fonduri pentru reluarea lucrărilor, vom aloca fonduri din bugetul local pentru finalizarea acestui proiect. Anul acesta vom pune gazon pe terenul multifuncţional şi vom monta gardul împrejmuitor”, a spus primarul Vasile Baciu.

Corpul B al Școlii "Otilia Cazimir" din Cotu Vameş a fost reabilitat printr-un proiect finanţat de Banca Mondială

Corpul B al Școlii „Otilia Cazimir” din Cotu Vameş a fost reabilitat printr-un proiect finanţat de Banca Mondială

Pentru buna organizare a evenimentului de duminică, autorităţile locale au asfaltat, cu fonduri din bugetul local, terenul din vecinătatea lăcaşului de cult. În acest an, lucrări de modernizare a drumurilor s-au făcut, spune primarul comunei Horia, în ambele sate ale comunei, câte doi kilometri în fiecare sat. Cele două tronsoane de drum modernizate recent fac parte dintr-un proiect de asfaltare a şapte kilometri de drum, în valoare de 3.400.000 de lei.

Ca urmare a faptului că intravilanul localităţilor a fost extins, autorităţile locale vor aloca fonduri de la bugetul local pentru extinderea reţelei de energie electrice. Interes pentru comuna Horia au arătat nu doar romaşcanii, ci şi investorii români şi străini, care au profitat de oportunităţile oferite de autorităţile locale şi au deschis afaceri pe teritoriul celor două localităţi ale comunei, investiția de cea mai mare amploare, care a creat cele mai multe locuri de muncă și plătește cel mai mare impozit la bugetul local fiind fabrica de polistiren din grupul Austrotherm România.logo austrotherm

 

Pagină realizată cu sprijinul Austrotherm România