Prima paginăCultural

Biblioteca „George Radu Melidon” se redeschide joi

Biblioteca „George Radu Melidon” se redeschide joi

Dimensiune text

 

11 bibliotecaDupă aproape patru ani de muncă în construcţii şi arhitectură continuă, Biblioteca „George Radu Melidon” – „Casa Ioachim” îşi va redeschide porţile pentru iubitorii de carte. Joi, 26 mai, de la ora 15.00, va avea loc inaugurarea Bibliotecii, iar autorităţile locale spun că la eveniment vor fi prezente personalităţi din municipiu şi ţară. Și consilierii locali au fost invitaţi la acest moment inaugural, mai ales că aceştia au sprijinit proiectul de reabilitare şi modernizare a acestei clădiri istorice.

Reabilitarea monumentului arhitectural s-a făcut într-un parteneriat dintre Primăria Roman şi Consiliul Judeţean, s-a cofinanţat de la bugetul judeţean cu 1,1 milioane lei şi bugetul local a participat cu un sfert din sumă. Lucrările au fost asigurate de firma romaşcană Conbas SRL.

Casa Ioachim a fost construită în 1864 de negustorul Vasile Ioachim şi pictată, probabil, de meşteri veneţieni. Clădirea oferă trei faţete cardinale: faţeta centrală are un fronton cu o proporţionalitate perfectă, colonade cvasicorintice, ferestre înalte, frumos boltite cu arcaturi splendid ornamentate; faţeta posterioară este tăiată în două planuri de aliniament, cel exterior fiind prevăzut cu două firide cu două statui feminine în stil renascentist; faţeta de la intrare, mai mult funcţională, are o verandă cu glasvand. Unicat în Moldova este turnul de intenţie florentină.

Momentul inaugural va fi completat cu un concert de gală „Muzică şi suflet în luna florilor”, susţinut de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • FELICITĂRI!
    Dar, un cesuleț, acolo sus, nu s-ar putea pune?
    Este loc anume făcut!