HomeActualitate

Bianca Perie forțează calificarea în finala olimpică

A venit ziua, 8 august, cea mai importantă din acest an pentru Bianca Florentina Perie, o zi de miercuri în care atleta romașcană, pregătită de antrenorul emerit Lucică Cucoș, va concura pentru a se califica în finala olimpică de la Londra în proba de aruncare a ciocanului.

 

Cu o cea mai bună performanță, în concursurile oficiale din acest an, de 70,05 metri, Bianca nu se situează tocmai printre favorite la Olimpiada londoneză. Sezonul 2012 al Biancăi, pînă acum, a fost unul mai slab decît cel precedent, multipla campioană a României, la tineret și la seniori, neizbutind, spre exemplu, să prindă în acest an un loc între primele opt la Campionatul European al seniorilor. Cu un an în urmă, în septembrie, Bianca arunca ciocanul la 72,04 metri, performanță cu care se clasa pe locul al șaselea la Campionatul Mondial de Atletism al seniorilor și obținea, totodată, biletul de participare la Jocurile Olimpice din 2012. A fost și prima atletă din România care a reușit acest lucru, fiind, ulterior, desemnată cea mai bună atletă din țară în 2011.

Calificările pentru finala feminină olimpică la aruncarea ciocanului sînt programate să înceapă la ora 12, a României. Bianca Perie face parte din grupa A, una din care mai fac parte alte 17 sportive. Doar două dintre acestea au în acest an rezultate sub cel al Biancăi. În grupa B sînt 19 sportive, 15 dintre ele avînt aruncări mai lungi de 70,05 metri în 2012. Cînd vine vorba de recorduri personale, Bianca stă mai bine comparativ cu celelalte competitoare. 16 atlete, calificate la Olimpiada de la Londra, au performanțe sub 73,52 metri, cît este recordul romașcancei. Pentru calificarea directă în finală, baremul impus de organizatori este de 73 de metri, după ce, în urmă cu o lună, acesta fusese „fixat” la 71,50 metri.

 

„Dacă aruncăm peste 70 de metri, ne calificăm”

 

Așadar, înaintea primei sale participări la competiția supremă, Bianca are motive să fie îngrijorată în privința calificării în finală. În urmă cu o săptămînă, înaintea plecării la Londra, antrenorul Lucică Cucoș declara, mai mult optimist decît pesimist: „Consider că e bine și dacă ne clasăm în primele 20. Vor fi 40 de fete în concurs și 32 dintre ele au rezultate mai bune decît ea în acest an. Spun din start că o calificare în finala de 12 ar fi o mare performanțe în acest moment. Vreau ca nimeni să nu aibă pretenții mai mari, mai ales că ea este încă la tineret. Despre medalie vom vorbi peste patru ani, la Rio de Janeiro. Atunci ne vom bate pentru ea. Acum are o întindere și o mai sîcîie și glezna. O văd cu psihicul scăzut. Aici e problema, să vedem dacă reușim să ridicăm moralul. Toată lumea așteaptă de la ea, acum, rezultat mare. I-am spus să stea liniștită și să-și mai astupe urechile. M-a întrebat: «Ce mă fac? Sînt deja zece care au dat peste 76 de metri». I-am zis să le lase deoparte cu rezultatele lor. Vom mai vedea ce se va întîmpla în confruntarea directă. Au apărut sportive care aruncă 73 sau 74 de metri, nu știu cum, dar învinse pînă acum de Bianca. Un pic de moral ne trebuie și nu avem probleme. M-aș bucura ca în ziua concursului să plouă. Nu o deranjează și dă bine„.

Între timp, sportiva și antrenorul au avut la dispoziție cinci zile în care să se acomodeze cu atmosfera, perioadă în care antrenamentele au fost non-stop. „Situația este cam așa și așa. Mai are un pic de întindere. La antrenamentul de dimineață a dat 68 de metri. Eu zic că, dacă dă peste 70 de metri, ne vom califica în finală. Nu cred că vor fi mai mult de patru sau cinci sportive care vor atinge sau depăși baremul de 73 de metri„, a declarat Lucică Cucoș în pre-ziua concursului de calificare în finala olimpică, una programată în 10 august și în care ne dorim să o vedem pe Bianca.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Multa bafta Bianca si sa faci o figura frumoasa. Avem incredere in tine ca nu ai sa ne dezamagesti.
    B A F T A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!