HomeSanatate

Bețivii golesc visteria spitalului

Spitalul Roman cheltuie aproximativ 15 mii de lei cu îngrijirea lunară a persoanelor aflate în stare de ebrietate sau a victimelor agresiunilor cauzate de alcool. Acești bolnavi nu plătesc nimic, pentru că sunt considerați urgențe. Banii nu sunt recuperați decât în cazuri rare.

 

 

Aberațiile sistemului sanitar românesc nasc situații absurde, care duc la pierderea unor sume importante de bani, fără ca acestea să mai poată fi recuperate. Așa se face că salariați conștiincioși, cu plata la zi a contribuției la sănătate, așteaptă ore întregi pentru o consultație, în vreme ce pacienți în stare de ebrietate sau cu traumatisme cauzate de agresiunile petrecute pe fondului consumului de alcool, aduși de ambulanță, au prioritate. Mai mult decât atât, acești pacienți, în majoritate neasigurați, nu plătesc spitalizarea, în condițiile în care fondurile alocate spitalului sunt tot mai mici de la an la an, numărul medicilor scade, iar numărul paturilor din spitale este tăiat an de an.

 

15.000 de lei se consumă lunar pentru recuperarea bețivilor

 

betivi 17042În fiecare lună, la Centrul de Primire Urgențe (CPU) din cadrul spitalului ajung aproximativ 100 de persoane cu probleme din cauza alcoolului. Fie că s-au îmbătat și au căzut pe stradă, fie că s-au bătut prin cârciumi ori au fost victime ale accidentelor rutiere în urma consumului de alcool, cei mai mulți dintre pacienți sunt aduși la spital cu ambulanța. Managerul interimar al spitalului, medicul Cătălina Pălăncianu, declara, recent, că mulți pacienți care se prezintă la CPU pe propriile picioare sunt nemulțumiți de faptul că așteaptă ore în șir pentru o consultație, însă pacienții aduși de ambulanțe au prioritate. Așa se face că se pot ivi situații în care salariați care cotizează lunar la sănătate și se prezintă la spital să fie nevoiți să aștepte pentru că personalul medical pansează sau suturează plăgile unei persoane aflate în stare de ebrietate. Pentru tratamentul unor astfel de persoane, spitalul cheltuie în jur de 100-150 de lei, astfel că, lunar, îngrijirile medicale ale acestor pacienți ajung la aproximativ 15.000 de lei. Culmea, pacienții, în mare parte neasigurați și fără venituri, nu plătesc nimic, pentru că sunt considerați „urgențe”. Mai mult, ei sunt scutiți și de coplată.

Teoretic, banii ar trebui recuperați de la agresori și de la cei care au produs accidente rutiere, însă procedura este extrem de anevoioasă. Cei mai mulți pacienți provin din mediul rural și nu au venituri care să poată fi executate silit pentru recuperarea sumelor.

betivi 17047„Din păcate, în mediul rural, consumul de alcool este cauza principală a agresiunilor și afecțiunilor. Sunt oameni care, decât să cumpere o pâine familiei, mai bine dau banii la cârciumă. Că Sănătatea pierde bani cu acești pacienți este o problemă cunoscută de mult timp, însă nu se face nimic în acest domeniu. Mai nou, consumul de alcool este considerat o boală. O boală care poate fi tratată în secțiile de Psihiatrie și la cabinetele psihologilor. Din păcate, aceste consultații trebuie plătite, pentru că ele nu sunt acoperite de asigurarea de sănătate”, a apreciat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Iar aceste lucruri se întâmplă în contextul în care fondurile alocate spitalelor sunt tot mai mici. Dacă, la sfârșitul anului 2011, suma totală alocată spitalelor din județ era de 112 milioane de lei, la sfîrșitul anului 2012 ea a fost de 123 de milioane de lei, iar pentru acest an este proiectat un buget de 110 milioane de lei.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]
[sam_ad id=”130″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0