Bărbați din Oniceni, prinși la Girov cu trufe culese fără autorizație

HomeActualitate

Bărbați din Oniceni, prinși la Girov cu trufe culese fără autorizație

 

 

Marți, 6 noiembrie, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Girov au acţionat pe linia protejării fondului forestier naţional. Astfel, aceștia au depistat pe DN 15D un autoturism în care se aflau trei bărbați, cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, toți din localitatea Oniceni și asupra cărora a fost identificată cantitatea de 2,5 kilograme de trufe.

„În urma verificărilor efectuate a reieșit că aceștia au recoltat trufele din fondul forestier aflat în administrarea Ocolului Silvic Bicaz, fără a deține autorizație, și folosindu-se de zece câini special dresaţi în acest sens. Întreaga cantitate de trufe a fost confiscată şi predată reprezentanţilor Ocolului Silvic Gârcina. Totodată, cei trei bărbați au fost sancţionaţi cu amendă de 2.000 de lei fiecare, conform articolului 17, litera c, din Legea nr. 171/2010”, informează IPJ Neamț.

Săptămâna trecută, poliţiştii au depistat, în fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Bicaz, doi bărbaţi, de 25, respectiv 41 de ani, ambii din Oniceni, care recoltau trufe folosindu-se de câini special dresaţi în acest sens. Conform IPJ Neamț, asupra acestora a fost găsită cantitatea de 3,5 kilograme de trufe (în valoare de 16.100 de lei), care a fost ridicată în vederea confiscării şi predată lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Bicaz.

Legea 171/ 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, completată și modificată, precizează că recoltarea din fondul forestier naţional a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului şi/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii, constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei până la 5.000 de lei.

Mai multe persoane au fost depistate în flagrant de polițiști și de silvicultori culegând trufe în mod ilegal din păduri din zona județului Neamț, în acest an, cei mai mulți din comuna Oniceni, care foloseau pentru depistarea trufelor câini dresaţi din rasa Lagotto Romangnolo, iar asupra acestora au fost descoperite mai multe kilograme de trufe negre. Acestora li s-au aplicat amenzi contravenționale, deoarece dreptul de recoltare a trufelor din pădurile județului a fost concesionat de Direcția Silvică Neamț unui operator privat (detalii în Ziarul de Roman la acest link).

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0