Bărbați din Oniceni, prinși la cules trufe în mod ilegal, la Bicaz

HomeActualitate

Bărbați din Oniceni, prinși la cules trufe în mod ilegal, la Bicaz

 

 

În perioada 29 – 30 octombrie, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Bicaz, împreună cu cei din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Bicaz, au acţionat pe linia protejării fondului forestier naţional.

Conform IPJ Neamț, la data de 30 octombrie, poliţiştii au depistat, în fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Bicaz, doi bărbaţi, de 25, respectiv 41 de ani, ambii din Oniceni, care recoltau trufe folosindu-se de câini special dresaţi în acest sens.

„Asupra acestora a fost găsită cantitatea de 3,5 kilograme de trufe (în valoare de 16.100 de lei), care a fost ridicată în vederea confiscării şi predată lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Bicaz. Totodată, poliţiştii i-au sancționat contravenţional pe cei doi cu amendă de 5.000 de lei fiecare, conform Legii nr.171/2010R. Poliţiştii vor continua astfel de activităţi şi în perioada imediat următoare, în vederea protejării fondului forestier naţional cât şi a prevenirii şi combaterii delictelor silvice”, informează IPJ Neamț.

Legea 171/ 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, completată și modificată, precizează că recoltarea din fondul forestier naţional a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului şi/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii, constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei până la 5.000 de lei.

Mai multe persoane au fost depistate în flagrant de polițiști și de silvicultori culegând trufe în mod ilegal din păduri din zona Romanului, în acest an, cele mai multe din comuna Oniceni, care foloseau pentru depistarea trufelor câini dresaţi din rasa Lagotto Romangnolo, în zonele localităților Stănița, Doljești și Vulpășești, iar asupra acestora au fost descoperite mai multe kilograme de trufe negre. Acestora li s-au aplicat amenzi contravenționale, deoarece dreptul de recoltare a trufelor din pădurile județului a fost concesionat de Direcția Silvică Neamț unui operator privat (detalii în Ziarul de Roman la acest link).

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0