Prima paginăSanatate

Bani prea puțini pentru servicii stomatologice gratuite

Dimensiune text

Banii decontaţi lunar unui medic stomatolog din partea Casei de Asigurări de Sănătate sunt suficienţi pentru a oferi servicii medicale pentru mai puţin de zece pacienţi.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ a încheiat, pentru acest an, contracte cu 87 de furnizori de medicină dentară, atât în mediul rural, cât şi în urban. Fondurile alocate pentru serviciile stomatologice până la finalul anului sunt de 1.819.000 de lei, puţin peste 500.000 de lei pe trimestru. În general, medicilor stomatologi aflaţi în contrat cu CAS li se decontează lunar între 1.319 şi 2.969 de lei, dar majoritatea se situează sub pragul de 2.000 de lei. Această sumă este mult prea mică faţă de nevoile nemţenilor în domeniul stomatologic, drept dovadă stomatologii din judeţ nu s-au înghesuit nici în acest an să încheie contracte cu CAS Neamţ, din cauza plafoanelor scăzute ce le sunt alocate. Totuşi, pentru a asigura accesul la servicii stomatologice pentru asiguraţii din judeţul Neamţ, CAS a încheiat contracte cu 87 de furnizori de medicină dentară, unde activează 96 de medici.

Potrivit unui medic stomatolog care are încheiat un contract cu CAS Neamţ pentru un cabinet stomatologic din mediul rural, cei aproximativ 2.000 de lei care îi sunt decontaţi lunar sunt suficienţi pentru a acorda servicii medicale pentru mai puţin de zece pacienţi. În contractul încheiat cu CAS, costul unei proteze mobile este de 780 de lei, din care sunt decontaţi medicului 60%. Integral sunt decontate costurile unei plombe, respectiv 90 de lei, şi ale unei consultaţii – 30 de lei. Dacă vin, la începutul unei luni, doi pacienţi care au nevoie de proteză şi cinci copii care au nevoie de o plombă, plafonul se termină imediat.

Pe principiul „primul venit, primul servit”, pacienţii care au nevoie de un tratament stomatologic la început de lună, atunci când se fac alocările de fonduri, au şanse mai mari să nu plătească serviciul medical, dacă se încadrează în condiţiile impuse de CAS Neamţ. Cei care se adresează cabinetului stomatologic spre sfârşitul de lună, atunci când fondurile sunt terminate, se pot înscrie pe o listă de aşteptare şi pot reveni luna următoare sau, dacă nu pot aştepta până atunci, vor beneficia de servicii contracost.

Conştienţi că sumele alocate pentru serviciile stomatologice din judeţ sunt foarte mici, reprezentanţii CAS Neamţ recomandă cabinetelor de medicină dentară să întocmească liste de prioritate.

Tratamentul stomatologic se acordă gratuit pentru copii, pentru beneficiarii legilor speciale, pentru veterani şi revoluţionari.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0