HomeRural

Bani pierduți din cauza neatenției

Primăria Stănița (foto sediu) a pierdut sume importante de bani din cauza modului în care au fost gestionate bunurile și contractele. Totul se regăsește într-un raport al Curții de Conturi. Cea mai mare pagubă depășește 100.000 lei și reprezintă plată pentru materiale inexistente.

 

 

Primăria comunei Stănița nu a știut cum să gestioneze bunurile mobile și imobile aflate în administrare pentru a atrage bani la bugetul local. Aceasta pare să fie concluzia la care au ajuns reprezentanții Curții de Conturi, în urma unui control efectuat la Stănița în anul 2012 și care a vizat activitatea administrației publice locale din comună în 2011. Experții Curții de Conturi reproșează administrației locale din Stănița „neurmărirea respectării clauzelor contractuale referitoare la termenele de plată și necalcularea de penalități de întârziere pentru neachitarea chiriei datorate de chiriași și nerezilierea contractelor în cazul nerespectării clauzelor contractuale, fapt care a dus la prejudicii de peste 30.000 lei”.

În raport mai este menționat faptul că „unitatea administrativ-teritorială a lăsat în folosință gratuită suprafața de 41,27 metri pătrați unei persoane juridice. Redevența neconstatată, neurmărită și neîncasată este de 5.620 lei, iar penalitățile estimate pentru neplata la termen a redevenței sunt în sumă de 6.874 lei. Autoritatea executivă a lăsat în mod voit, la zece persoane fizice – cărora li s-au încheiat contracte de pășunat -, în folosință gratuită, 338,1 hectare de pășune aparținând domeniului public al comunei. S-au estimat erori reprezentând venituri nestabilite, neurmărite și neîncasate în sumă de 40.035 de lei„. Despre taxa de pășunat, primarul comunei Stănița susține că a încasat-o cu întârziere. „Oamenii nu primiseră subvențiile și de aceea nu era plătită taxa de pășunat, dar plățile au fost făcute ulterior„, a afirmat Laurențiu Bebi Todireanu.

Controlul Curții de Conturi produce efecte și asupra salariilor funcționarilor publici de la Primăria Stănița. Conform aceluiași document, unii funcționari publici au primit, în perioada 2010 – 2012, spor de 25% la salariul de bază, acordat nelegal. În plus, au fost efectuate „cheltuieli bugetare în perioada ianuarie 2010 – decembrie 2011 rezultate ca urmare a încadrării eronate a unor funcționari publici. Unitatea a acordat drepturi de personal necuvenite pe perioade scurte de timp, între o lună și 11 luni, unui număr de trei persoane, astfel: două persoane pe care le-a încadrat greșit în grila de salarizare și unei persoane i s-a acordat salariul de merit după perioada legală de un an. Suma achitată fără bază legală este de 3.475 de lei„.

Alte constatări din raportul Curții de Conturi se referă la efectuarea unei plăți duble pentru servicii de audit (o dată în anul 2008, din surse externe asigurate prin programul PHARE, și a doua oară din bugetul local, în anul 2011, paguba estimată fiind de 2.000 de lei) și la nerespectarea competențelor și responsabilităților ordonatorilor de credite în procesul bugetar. S-a estimat o pagubă adusă bugetului local în sumă de 20.000 de lei, reprezentând plata unei amenzi contravenționale, cu nerespectarea prevederilor legale.

Alți 17.159 de lei au fost plătiți din bugetul local al comunei pentru reparația unei mașini, deși aceasta se afla în perioada de garanție, în timp ce 104.029 de lei au fost plătiți în plus pentru agregate de balastieră, din cauză că documentele de însoțire a mărfii nu au fost verificate.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Vladimir 10 ani ago

    Cam ca peste tot (mai ales in rural) , primarii confunda proprietatea statului cu mosia lu’ tac’su!Fac baietii inlesniri cum le dicteaza interesul personal. Nu observati ca functia de primar din multe localitati este ocupata de persoane care nu prea „le au ” cu fisa postului? Nu observati ca primarii au in „obiectiv” activiatatea de „vanzare-cumparare” a ceea ce ar trebui sa protejeze ?Ce pretentii poti avea de la un primar de comuna , sau al „muncipiului” de la gurile Moldovei , cand pana si presedintele Academiei Romane a cam fost prins cu mata-n sac privind instrainarea casei Coanda?

  • cetatean 10 ani ago

    Primarii UNII -au un singur tel sa-si rotunjeasca avera si se cred ca sunt tari si pot face orice VA VENI ZIUA CAND VOR DA SOCOTEALA BUNULUI DUMNEZEU.