HomeSanatate

Bani mai mulți pentru medicii din centrele de permanență

Medicii de familie care lucrează în centrele de permanență vor primi lefuri mai mari. Teoretic, această măsură ar duce la creșterea calității serviciilor medicale și dotării din cabinete, cu efecte benefice pentru pacienți.

 

Foto: Centrul de permanență din cartierul Anton Pann

 

Din aceste lefuri, medicii vor trebui să suporte și cheltuielile pentru aprovizionarea cu materiale sanitare și dotarea cabinetului cu trusă de urgență.
Potrivit unui proiect de act normativ, medicii de familie care participă la constituirea unui centru de permanență, asigurând continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă, în spațiul pus la dispoziție de consiliul local, suportă și cheltuielile cu dotarea și menținerea trusei de urgență cu medicamente și materiale sanitare.
În această situație, tariful orar al medicului, de 12,8 lei pe oră, se majorează cu 16,66 %,, adică ajunge la 2,1 lei pe oră pentru fiecare medic de familie care activează în cadrul centrului de permanență, indiferent dacă este medic titular sau medic angajat. Medicii de familie care participă la constituirea unui centru de permanență, asigurând continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă, în cabinetul propriu sau prin rotație în spațiul pus la dispoziție de unul dintre medicii participanți la convenția de asociere, suportă și cheltuielile de administrare și funcționare ale cabinetului, precum și costurile cu dotarea și menținerea trusei de urgență cu medicamente și materiale sanitare, situație în care tariful orar se majorează cu 50 %, adică 6,4 lei pe oră pentru fiecare medic de familie care își desfășoară activitatea în acel cabinet, indiferent dacă este titular, asociat sau medic angajat. Tariful orar pentru asistenți se stabilește în funcție de salariul negociat, dar nu poate fi mai mic de opt lei pe oră și mai mare de 10 lei pe oră. În situația în care medicul de familie îndeplinește rolul de coordonator al centrului de permanență, tariful orar se majorează cu 15 %.
„Eu cred că este o măsură bună, care va duce la îmbunătățirea activității în aceste centre. Decizia de majorare a tarifelor a fost luată ca urmare a unui studiu extrem de serios, care a indicat că este necesară o astfel de majorare”, a precizat medicul Dan Morenciu, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0