Prima paginăActualitateNeamt

Bani grei de la AFM pentru o viață mai ușoară

Dimensiune text

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Adrian Gearâp, a rezumat bilanțul din Neamț la 16 proiecte, cu o valoare de 60 de milioane de lei, pentru canalizare, împăduriri și spații verzi. De programul Rabla au beneficiat 243 de nemțeni. În programul Casa Verde au fost soluționate 92 de dosare restante din 2011. Primele pe listă la lucrări de canalizare sunt comunele Alexandru cel Bun și Horia.

CJ 3Sâmbătă, 18 octombrie, a avut loc o întâlnire organizată de preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, în colaborare cu parlamentarii de Neamţ, pe tema implementării proiectelor finanţate din fondul de mediu, a proiectelor finalizate şi/sau în curs de finalizare, cât şi a perspectivelor  din perioada imediat următoare.

La întâlnire au participat Adrian Gearâp, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), oficialităţi din domeniul de aplicare şi/sau conex și primari din judeţul Neamţ.

”Bine ați venit în județul Neamț. Se pare că apele s-au adunat în județul nostru. Este un weekend încărcat pentru administrația acestui județ. Am primit cu bucurie vizita doamnei ministru Doina Pană, astăzi ne onorați dumneavoastră cu prezența, iar duminică vom avea o întâlnire cu domnul ministru delegat pentru Buget. Suntem bucuroși că județul Neamț este în centrul preocupărilor administrației centrale”, a transmis prefectul județului Neamț.

”Vă mulțumesc pentru invitație. Mai întâi, doresc să vă prezint câteva detalii tehnice pentru ceea ce înseamnă AFM la nivelul județului. În Neamț, în acest moment, avem în derulare 16 proiecte, cu o valoare aproximativă de 60 de milioane de lei. Ne referim aici la două proiecte de canalizare, două de împădurire și pe spații verzi. Mai sunt două, pe care dorim să le semnăm anul acesta, pe canalizare. În timpul guvernării Ponta, până în acest moment, au fost lucrări de peste 12 milioane de lei în acest județ, urmând ca, până la sfârșitul anului, să mai plătim încă peste 10 milioane de lei, conform graficelor de plată semnate”, a afirmat președintele AFM, Adrian Gearâp.

El a prezentat și situația programelor Rabla și Casa Verde la nivelul județului Neamț. Programul Rabla s-a desfășurat într-o modalitate nouă, în sistem electronic, iar județul Neamț a beneficiat de 243 de astfel de tichete electronice, dintre care 231 pentru persoane fizice și 12 pentru persoane juridice. În programul Casa Verde pentru persoane fizice, au fost rezolvate dosarele neanalizate din 2011, iar în județul Neamț au fost trimise 92 de contracte.

CJ 2”Ca și planuri ale AFM, pot să vă anunț că, anul acesta, intenționăm să lansăm o sesiune pentru parcuri în mediul urban, iar pentru anul viitor, deja gândim bugetul și vrem să prindem o sesiune nouă pentru apă și canalizare, pentru că tuturor le sunt necesare aceste investiții. Domnilor primari și administratori de UAT(n.red-unități administrativ teritoriale), știți unde ne găsiți, dorim să vă ajutăm, dorim să vă țineți investițiile și să le duceți până la bun sfârșit. Țineți-vă de graficele de finanțare, există bani, iar în acest an, cu ajutorul dumneavoastră, vom putea ajunge să finalizăm, din cele opt sau nouă proiecte de canalizare, cel puțin două”, a precizat Adrian Gearâp.

După ce au fost analizate proiectele desfășurate în județ, primarii interesați de un anumit proiect au pus întrebări. Apoi, s-a semnat un contract pentru canalizare în comuna Alexandru cel Bun, cu o valoare de 7 milioane de lei, din care contribuția AFM de 6,1 milioane de lei. Președintele AFM a anunțat că, în două săptămâni, se va mai semna un contract asemănător pentru comuna Horia.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0