Prima paginăSocialEducatie

Bacalaureat la Complexul de Servicii „Familia mea”

Dimensiune text

Din cei patru tineri locatari ai centrului, care au absolvit liceul, unul singur a trecut cu bine de examenul de bacalaureat.  Absolventul care trecut BAC-ul se pregăteşte să devină profesor.

Patru tineri din Complexul de Servicii „Familia mea” din Roman au încheiat cursurile liceale. Dintre aceştia, doar unul a reuşit să treacă de examenul de bacalaureat. În timp ce trei vor aprofunda materia la care nu au promovat, Cătălin S. se pregăteşte pentru admiterea la facultate. Cum a fost viaţa în centru şi cum păşeşte în viaţă ne va spune chiar el.

Viaţa lui Cătălin s-a schimbat la doi ani

Cătălin a intrat în Complexul de Servicii „Familia mea” la numai doi ani. O mână de om, care abia reuşea să păşească şi să articuleze câteva cuvinte, era adus de mamă în centru. Sărăcia şi neputinţa de a-şi asuma răspunderea au îndemnat-o să-şi lase copilul, o vreme, în grija statului. Acasă mai avea un băiat, iar după Cătălin avea să mai vină pe lume al treilea copil.

Vremea a trecut, dar mama nu s-a mai întors, aşa cum a promis autorităţilor şi lui Cătălin. Copilul s-a trezit, dintr-o dată, fără să înţeleagă ce se întâmplă, în prezenţa unor mame „de împrumut”, care s-au străduit din răsputeri să-i înlocuiască pe cei dragi. „Mi-amintesc că Moş Crăciun exista cu adevărat în vremea copilăriei mele. Venea special pentru noi, ne aducea daruri pe care mama nu ar fi putut să mi le aducă vreodată. Era prea sărăcă”, povesteşte Cătălin.

„Mamele” din centru l-au îndrăgit. „A fost un copil cuminte. Știa că orice sfat sau mustrare sunt trepte pentru devenirea lui ca om”, a spus Ionel Năstasă, şeful Complexului de Servicii „Familia mea”.

În centru nu a învăţat doar disciplină şi respect faţă de cei din jur. „Știu să fac mâncare, să spăl. Am învăţat să fac plăcinte şi, chiar, prăjituri. Cred că tot ce am învăţat aici îmi va folosi într-o zi”, spune Cătălin.

În plus, a învăţat să fie econom. „Am pus 100 lei deoparte. E o sumă mică, dar, când nu o ai, este o avere”, crede băiatul.

Ca şi în anii trecuţi, şeful Centrului le pregăteşte copiilor o excursie în ţară. „Anul acesta, intenţionăm să mergem cu copiii la Braşov. Această deplasare este, pentru Cătălin, o recompensă pentru efortul lui”, a spus Ionel Năstasă.

S-a pregătit la Biserica „Precista Mare” din Roman

Cătălin s-a înscris la Colegiul Tehnic „Danubiana”, specializarea mecatronică. „Sunt foarte realist”, spune Cătălin. Atât de realist, încât şi-a dat seama că matematica va fi o piatră de încercare la bacalaureat, chiar dacă îl are ca profesor pe Gheorghe Ababei, un dascăl dăruit şi profesionist. „Știam ce s-a întâmplat la proba de matematică în anii precedenţi şi îmi era frică. M-am gândit să mă pregătesc în particular”, spune Cătălin.

S-a dus la Biserica „Precista Mare” din Roman, unde ştia că părintele Dan Antoce a iniţiat un program pentru pregătirea gratuită a tinerilor care nu-şi permit să plătească ore particulare, şi s-a înscris pentru a urma cursuri de pregătire. „Știam că profesorul meu, domnul Ababei, face pregătire la biserică şi am zis: «De ce nu?!». În centru am fost ajutat şi de instructorul de educaţie, care le cam are cu matematica”, spune tânărul.

Tot efortul lui Cătălin a avut o finalitate pozitivă. „Am luat bacalaureatul cu 6,17. Pentru mulţi, poate părea un rezultat neînsemnat. Pentru mine, înseamnă mult”, a spune tânărul.

Deşi mama nu a mai păstrat legătura cu Cătălin în aceşti ani, băiatul s-a dus într-un suflet acasă, la mama, să-i spună că a trecut cu bine de bacalaureat. „S-a bucurat pentru mine şi mi-a spus că este prea săracă să mă poată ajuta”, mărturisește Cătălin.

Visul lui Cătălin este să studieze biologia. „Am dat bacalaureatul la biologie. Și mi-ar plăcea să urmez o facutate de profil. Nu ştiu ce va fi în viitor, dar ştiu ce îmi doresc. Să devin profesor, să-mi fac o familie şi să o pot ajuta pe mama”, mai spune Cătălin.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0