Prima paginăEducatie

Aviz epidemiologic şi adeverință medicală, pentru înscrierea la şcoală

Dimensiune text

Părinţii care vor să îşi înscrie copiii la şcoală trebuie să obţină de la medicul de familie o adeverinţă medicală, care să cuprindă eventualele informaţii cu privire la bolile de care suferă copilul, şi un aviz epidemiologic.

O adeverinţă medicală cu date privind suferinţe patologice ale copilului şi un aviz epidemiologic prin care se atestă dacă acesta are semne de boală transmisibilă sunt necesare pentru înscrierea în fiecare an şcolar, atât la şcoală, cât şi la grădiniţă, potrivit unui proiect de ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, aflat în dezbatere publică.

„Am elaborat un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei, pentru a prezenta explicit condiţiile medicale necesare înscrierii copiilor în unităţile de învăţământ, la începutul anului şcolar. Începând din anul şcolar 2015 – 2016, elevii vor prezenta un aviz epidemiologic semnat de medic, prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev are sau nu are semne şi simptome sugestive de boală transmisibilă”, au declarat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Potrivit acestui proiect, documentele medicale necesare la înscrierea / frecventarea fiecărui an de învăţământ / terminarea unui ciclu de învăţământ sunt adeverinţă medicală şi aviz epidemiologic.

Adeverinţa medicală cuprinde date privind suferinţe patologice ale copilului care urmează să intre sau să reintre în colectivitate, printre care: astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învăţare / dezvoltare, diabet zaharat, leziuni osteoarticulare, convulsii, tulburări de vorbire, auz, vedere, tuberculoză. De asemenea, vor fi trecute în adeverinţă informaţii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, şi ce medicamente sau vaccinuri a efectuat.

Totodată, elevul va fi supus unui examen fizic, în care îi vor fi evaluate înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală şi presiunea arterială (pentru copii peste trei ani). Documentele medicale se eliberează de medicul de familie sau de medicul colectivităţii de la care provine copilul.

COMENTARII

WORDPRESS: 0