Prima paginăEconomie

Avertismentul Protecției Consumatorilor: atenție la falșii comisari!

Avertismentul Protecției Consumatorilor: atenție la falșii comisari!

Dimensiune text

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) avertizează operatorii economici în legătură cu existența unor persoane care pretind că sunt comisari ANPC sau ai comisariatelor județene pentru Protecția Consumatorilor și care, sub pretextul neregulilor depistate, solicită plata unor amenzi.

ANPC atrage atenția că au apărut informații că falșii comisari au desfășurat astfel de activități ilegale de control, prin utilizarea unor legitimații asemănătoare cu cele oficiale. ANPC reamintește faptul că niciodată comisarii Autorității nu solicită operatorilor economici achitarea cu numerar a eventualelor amenzi după terminarea controlului. În cazul aplicării de sancțiuni contravenționale, acestea se achită la Trezorerie, și nu comisarilor aflați în control, iar Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor va primi doar copia chitanței de vărsământ.

„Trebuie menționat faptul că membrii organizațiilor neguvernamentale din domeniul protecției consumatorilor nu au drept de control. Ei au dreptul de a informa opinia publică asupra deficiențelor de calitate ale produselor și serviciilor și asupra consecințelor vătămătoare ale acestora pentru consumatori sau de a iniția acțiuni în justiție pentru apărarea drepturilor și intereselor consumatorilor”, precizează comunicatul ANPC.

Pentru a preveni viitoare încălcări ale legii, ANPC atrage atenția operatorilor economici să solicite ordinul de serviciu în baza căruia se face controlul, să verifice legitimațiile comisarilor care vin in control și să anunțe imediat poliția în cazul în care sunt victimele unei tentative de control din partea unor persoane neautorizate.

Modelul legitimației de control poate fi vizualizat pe pagina web a ANPC, accesând link-ul: https://anpc.ro/articol/581/reprezentantii-asociatiilor-de-consumatori-nu-au-drept-de-control.

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0