HomeRural

Averile aleșilor locali vechi și noi

Foștii și actualii aleși dețin terenuri, case, bijuterii, depozite în bani, dar sînt și datori la bănci. Cele mai multe dintre primăriile de la sate nu și-au actualizat site-urile. Noii primari, precum și componența Consiliului Local sînt elemente necunoscute publicului larg.

 

Deși a trecut mai bine de o lună de la alegerile locale, aleșii din comunele limitrofe Romanului nu au actualizat informațiile pe site-urile primăriilor pe care le gestionează. Astfel, nu există informații și date referitoare la noua componență a Consiliului Local, la noii primari, acolo unde alegătorii au dorit schimbarea prin vot, iar declarațiile de avere și interese lipsesc sau, dacă există, acestea nu au fost actualizate.

 

Noii primari, cunoscuți doar de localnici

 

La alegerile locale din 10 iunie, alegătorii au ales nume noi în fruntea a cinci comune. Cu excepția primarului de la Pîncești – Constantin Holmanu (PDL) -, ceilalți patru aleși nu au fost interesați de schimbarea produsă în comună și de numele cărora aceasta se leagă. Cine vizitează site-ul Primăriei Botești, de exemplu, și nu este din partea locului, va observa că realizările dintre 2005 – 2012 din comuna Botești sînt, de fapt, din perioada fostului primar, Angela Boroș. Mai mult, fiind an electoral, aceasta și-a postat pe site și promisiunile pentru noul mandat, deși noul primar al comunei este, din 10 iunie, Geta Blaj (PNL). Aceeași situație o întîlnim și în comuna Făurei. Pe site-ul primăriei, vizitatorul este întîmpinat de cuvîntul fostului primar Vasile Gherghel și de fotografia acestuia, deși localnicii l-au ales în fruntea comunei pe Dragoș Vasile Ungureanu (PNL). Nici noul primar Mihai Michiu (PSD) al comunei Dulcești, cunoscut om de afaceri din județul Neamț, nu s-a grăbit să schimbe prima pagină a site-ului primăriei, unde fostul primar Constantin Foltea mai adresează încă un „bun venit” în numele comunității, a administrației publice locale și a lui personal. Și pe site-ul Primăriei Bahna, fostul primar Emil Prisecaru este încă la dispoziția comunității, și nu noul primar Liviu Ploșniță (PSD), cum ar fi normal.

 

Noii consilieri figurează numai în liste

 

Foarte puține primării au făcut cunoscută componența Consiliului Local pe site-urile primăriilor. Cei mai mulți dintre primari au motivat prin oboseala acumulată în campania electorală, dar și prin alte responsabilități considerate urgente. Din cele 27 de primării din jurul Romanului, doar patru și-au actualizat listele de consilieri – Doljești, Gherăești, Tămășeni și Trifești, dar numai aleșii locali ai comunei Doljești și-au trecut declarațiile de avere și de interese actualizate.

 

Averile primarilor vechi și noi

 

Primarul comunei Doljești, PSD-istul Gheorghe Cojocaru, este singurul din zona Roman care, după alegerile locale din 10 iunie, și-a actualizat declarația de avere. Astfel, putem vedea că deține din 1999 un teren agricol, în suprafață de 20.539 de metri pătrați, printr-un contract de închiriere. Din 2010 mai are un teren intravilan, de 1.550 metri pătrați, și o casă de locuit de 90 metri pătrați. Este proprietarul unui autoturism Renault Megane și a obținut în 2011 venituri din funcția de primar (21.600 lei) și din arendarea terenului agricol pe care îl deține (750 lei).

Depre averea noului primar al comunei Dulcești, Mihai Michiu, putem afla cîte ceva din declarația postată anul trecut pe site-ul primăriei, pe vremea cînd era consilier local. Primarul Michiu este proprietarul a șase hectare de teren agricol și a 650 de metri pătrați de teren în intravilan, cumpărate în anii 2000 și, respectiv, 2005 – împreună cu soția. Deține o casă, în suprafață de 226 metri pătrați, construită în 2009, și conduce un autoturism Peugeot 206, fabricat în 2010. A obținut, în 2010, venituri din administrarea SC Condor SRL Dulcești, în valoare de 19.000 lei, și din arendarea terenului agricol, de 10.000 lei.

Edilul comunei Boghicea, PSD-istul Mihai Eugen, deține în Tîrgu Ocna, din 2000, un hectar de teren primit moștenire. Are un apartament în Roman, din 1991, în suprafață de 61 metri pătrați, și un autoturism Cielo. A luat, în 2009, un credit de 16.000 lei de la BRD, cu termen de scadență în 2013. Veniturile obținute în 2010 au fost obținute din indemnizația de primar (19.200 lei) și din salariul soției (22.800 lei).

Primarul PSD  al comunei Bozieni, Doinel Grumezescu, are, conform declarației din 2011, 0,68 hectare de teren în satele Cuci și Băcești, din anii 1994, respectiv 2007, și este posesorul unui autoturism Logan. Primarul Grumezescu mai deține bijuterii – inele, brățări, ghiuluri, lanțuri și medalioane din aur și argint – în valoare de 40.000 lei, cumpărate în 1990 și 2010. Edilul comunei și-a pus deoparte pentru zile „negre” și un depozit la Alfa Bank, de 150.000 lei, deschis în 2011. Cîștigurile înregistrate în 2010 au fost obținute din indemnizația de primar, de 25.000 lei, și din salariul soției, de 6.000 lei, ca asistent social în cadrul primăriei. Primarul comunei Ion Creangă, Petru Prichici (PDL), deține, din 1996, un teren agricol de 28,74 hectare și 5,5 hectare de teren forestier din 2004. Are o casă de 220 de metri pătrați, din 1983, și două autoturisme Dacia Logan și Peugeot. Are un credit contractat pe numele soției, de 5.000 euro. Veniturile au fost obținute din indemnizația de primar, salariul soției și din activități agricole.

Cel mai tînăr primar din zona Roman, PDL-istul Leonard Oprea (comuna Icușești) are în proprietate, așa cum a declarat în 2008, un teren de 0,10 hectare de teren intravilan cumpărat în 2007, o casă în suprafață de 196 de metri pătrați și conduce o Dacia 1310.

Conform declarației de avere din 2011, primarul comunei Oniceni, Ioan Duminică, are un teren de 1.000 metri pătrați obținut prin Legea 18/1991 și a cumpărat o casă de locuit, în suprafață de 72 metri pătrați. Veniturile obținute în 2010 provin din salariul obținut ca primar, de 18.000 lei.

Primarul PDL Emil Dascălu, din comuna Poienari, are în proprietate 4.138 de metri pătrați în intravilan, teren primit în 2005 sub titlu de donație, și 3.203 metri pătrați, dobîndit în 2010, prin vînzare-cumpărare, precum și 2.922 metri pătrați de teren în extravilan. Deține o casă de locuit de 109,78 metri pătrați și un apartament de 38 metri pătrați în Roman, din 2004. Are un autoturism marca Audi, un Volkswagen și un tractor.

Primarul comunei Secuieni, Vasile Ivancea spune, conform declarației pe propria răspundere, că a primit moștenire în 1985 o casă de 135 de metri pătrați și un teren intravilan în satul Bașta, în suprafață de 250 de metri pătrați, la care se adaugă alte trei hectare primite moștenire de soție. Are în proprietate un autoturism Renault Laguna. Veniturile obținute în 2010 au fost de 20.580, din indemnizația de primar, și 27.529 lei cîștigați de soție.

Comentarii

WORDPRESS: 5
 • cetatean 10 ani ago

  Ce spune primarul ivancea de la primaria Secuieni ???????????????? sotia este in concediu medical de 2-3 ani cum sa aiba venit din partea ei oare cat mai poate minciunii populatia comunei si mai ales pe basteni cand i se cunoaste situatia ffffffffff bine , rusine sa i fie ca inca mai spune minciunini, afara cu cei care mint sa vina curtea de conturi si sa verifice corect tot venitul lui ivancea care este

  • cetatean 10 ani ago

   Asa este se stie cat este da cinstit primarul Ivancea de la Secuieni , sa dea socoteala la oamenii care lau votat pentru ce au primit in campanie ne miram ca nu are pic de rusine , dar nu are de unde sa aiba rusine tocami el Ivancea.

 • un cetatean 10 ani ago

  Nu si-au publicat inca declaratiile de avere sau nu le-au reactualizat, probabil pentru a nu vedea cei care i-au votat, cat de bogati sunt ( in timp ce ei, votantii, sunt atat de saraci )! parerea mea…

 • cetatean 10 ani ago

  Nu o sa vezi de la primarul Ivancea sa spuna el ce avere are adevarat cat a furat si cat mai are si l sustin pe primul ce a comentat sa-i aducem Curtea de Conturi la primaria Secuieni , dar o curte de conturi adevarata nu ca cea care a fost ,sa spuna ce a facut el 4 ani , si apoi mai vorbim……………………………. daca va mai putea.

 • consatean 10 ani ago

  Da asa este primarul Ivancea se ocupa stie el cu ce mai mult , dar ulciorul nu merge de multe ori la apa, sa nu iasa cu paruiala!