Prima paginăActualitateRural

Averea bătrânilor din Văleni, în mâna unui localnic

Dimensiune text

500 de hectare de teren agricol din comuna Văleni sunt arendate de Romică Vîncă. Seriozitatea acestuia şi respectarea angajamentelor făcute faţă de localnici i-au determinat să-şi dea terenurile în arendă.

Romică Vîncă arendează 500 de hectare de teren în comuna Văleni. Societatea agricolă pe care o administrează din 2008 – SC CMAGRO V SRL – este singura din comuna Văleni. Societatea are contracte şi colaborări în domeniul agricol cu firme producătoare de cereale din judeţ. „Munca la pământ este foarte grea. Locuind la ţară, singura activitate pe care o putem practica este agricultura”, spune Romică Vîncă.

Cu mai bine de 12 ani în urmă, bărbatul s-a gândit să ia în arendă pământ. „Primul utilaj l-am cumpărat în anul 2001. La început, am prestat lucrări agricole, apoi am decis să iau în arendă teren. Nu a fost lucru uşor, deoarece în comună sunt foarte multe persoane de vârstă înaintată, care s-au lăsat cu greu lămurite să-şi dea pământul în arendă. Cred că seriozitatea şi respectarea cuvântului dat au fost argumente care i-au convins pe localnici să le lucrez suprafeţele de teren pe care ei le deţin”, a spus administratorul societăţii.

Chiar dacă a fost singurul arendaş din comună, concurenţa şi-a făcut simţită prezenţa. „Îmi desfăşor activitatea în concurenţă cu câteva persoane fizice din comună care lucrează suprafeţe mai mici de teren. Au fost interesate şi societăţi agricole cu capital străin să arendeze teren agricol din comună, dar proprietarii de teren au refuzat oferta”, a spus Romică Vîncă.

Dorinţa administratorului SC CMAGRO V SRL este de a-şi extinde suprafaţa pe care o arendează. „La acest moment, deţin o gamă de utilaje cu care pot executa lucrări agricole diverse. Cele mai multe utilaje au fost achiziţionate cu banii în mână, cu excepţia ultimului, pe care l-am cumpărat în leasing”, a spus administratorul societăţii.

Terenul arendat de Romică Vîncă este cultivat cu grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă. „Calitatea terenurilor agricole din Văleni nu este una extraordinară. Noi investim în lucrări care să amelioreze calitatea solului. Cu toate acestea, la grâu am estimat o producţie de patru tone pe hectar”, spune Romică Vîncă.

Investiţiile din agricultură şi capriciile vremii descurajează pe mulţi agricultori să se implice în acest domeniu, nu şi pe întreprinzătorul din Văleni. „Se poate trăi din agricultură. Nu putem câştiga în fiecare an, oricât de mult ne-am dori asta. Însă, dacă munca se face serios şi ai curaj, este imposibil să nu reuşeşti”, spune Romică Vîncă.

Gândul administratorului SC CMAGRO V SRL este la viitor. „Am trei copii, cel mai mic are 14 ani. Sper să înţeleagă această legătură care există între ţăran şi pământ şi să continue ce-am început eu”, a mai spus Romică Vîncă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0