HomeActualitateRoman

Avem un aer mai curat decât acum opt ani

În 2007, Romanul şi Horia depăşeau valorile normale ale pulberilor din aer. Timp de cinci ani, autorităţile locale au luat mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei. 

Municipiul Roman şi comuna Horia au o mai bună calitate a aerului decât în 2007. Aşa reiese dintr-un raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ, trimis Consiliului Judeţean Neamţ. În urmă cu opt ani, Ministerul Mediului a prelucrat mai multe date privind calitatea aerului şi a reieşit faptul că localităţile Piatra Neamţ, Roman şi Horia au depăşit valorile limită la pulberi în suspensie. Ca urmare a acestor informaţii, în 2010, APM Neamţ a iniţiat un program de gestionare a calităţii aerului pentru o perioadă de cinci ani.

La final de program, în 2014, au fost efectuate, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţi Aerului, mai multe măsurători pentru a se afla nivelul poluanţilor din aer, iar APM Neamţ a solicitat de la cele trei primării măsurile luate şi acţiunile realizate.

În cadrul acestui program, pentru municipiul Roman au fost stabilite şase măsuri, cu termene de realizare cuprinse între 2010 şi 2014. Astfel, s-a dispus împădurirea terenurilor agricole degradate din oraş, pentru a se realiza un filtru ecologic pentru noxele din zonă, a creşte volumul de oxigen şi a reţine cantităţi mai mari de dioxid de carbon din atmosferă. Conform raportului prezentat în şedinţa de Consiliu Judeţean, în 2013 s-au plantat 5.000 de puieţi în zona podului CFR, iar pe parcursul anului 2014 s-au plantat, în diferite zone ale oraşului, aproximativ 15.000 de puieţi de arbori.

Pentru reducerea cantităţilor de pulberi a fost nevoie şi de reparaţii curente la reţeaua stradală. În 2010 s-au reparat 87.000 de metri pătraţi, în 2011 s-au făcut reparaţii la 46.000 de metri pătraţi, în 2012 au fost reparaţi 28.000 de metri pătraţi, iar în 2013 au fost reparaţi 42.238 de metri pătraţi. În cadrul acestui progam au fost modernizate şi reabilitate câteva străzi, cum ar fi Tirului, Progresului sau Eremia Grigorescu. În 2010 au fost realizate 11 părculeţe, în suprafaţă totală de 20.400 de metri pătraţi, s-a închis groapa de gunoi a oraşului şi s-a modernizat zona ştrandului.

Tot pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, în comuna Horia, autorităţile locale au vrut să amenajeze un parc, dar proiectul nu a primit finanţare, astfel că s-a decis construirea unei baze sportive, dar nici această investiţie nu este terminată. S-a făcut, însă, reţea de gaze naturale şi s-au asfaltat mai multe drumuri, în timp ce Școala din Horia a fost implicată în mai multe proiecte ecologice.

Toate aceste măsuri, consideră autorităţile, au dus la îmbunătăţirea calităţii aerului în localităţile menţionate.

Comentarii

WORDPRESS: 2
 • green 9 ani ago

  Romanul arata mai ingrijit, dar la capitolul verdeata stam rau.
  Unde sunt cei 15.000 de puieti, ca noi nu-i prea vedem? Pe Republicii sunt gropi, dar nu ati mai pus copaci in ele. PE Smirodava aveti grija ca in fiecare primavara sa cioparciti teii. Copacii pusi anul trecut au fost foarte subtiri, nu s-au udat si nu s-au prins.
  Sincer, sunt zone defrisate total in Roman.

  • verde 9 ani ago

   Au zis ca s-au plantat 4000 de pomi in vara anului trecut,in strand,iar asta toamna au taiat dublu tot in strand, pentru a construi … . Dar,in continuare suntem mintiti. Macar sa se stie ,ca nu suntem toti prosti.