Miercuri, 8 iunie, Camera de Comerț și Industrie Neamț a organizat, cu sprijinul Primăriei municipiului Roman, o întâlnire de lucru cu reprezentanții mediului de afaceri din Roman, pe tema arbitrajului comercial ca alternativă de soluționare a litigiilor comerciale.
Alături de președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, Mihai Apopii, la întâlnirea cu oamenii de afaceri din Roman s-au aflat specialiști în domeniul arbitrajului comercial: profesor universitar doctor Ioan Chelaru – avocat și membru al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, precum și judecătorii pensionari și actuali reprezentanți ai Curții de Arbitraj Comercial și Civil de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Neamț, Valentina Baciu și Iulian Mitrofan. În cadrul întâlnirii desfășurate în sala de ședințe din cadrul Primăriei Roman, invitații au prezentat câteva dintre avantajele arbitrajului comercial și au răspuns întrebărilor celor prezenți.
„Venim cu o propunere nouă, de dezvoltare a activității Curții de Arbitraj Comercial, printr-o formă redusă de rezolvare a litigiilor comerciale și cu costuri foarte restrânse pentru cei care au de rezolvat un litigiu comercial. Aceasta poate fi o soluție facilă pentru firme pentru rezolvarea litigiilor comerciale, pentru care trebuie cunoscute anumite reguli în întocmirea contractelor – care poate fi utilă chiar și pentru Primăria Roman. Am insistat să începem această activitate pentru că noi credem că arbitrajul comercial este un serviciu deosebit de important pentru firmele din județul Neamț. Ne străduim să punem acest serviciu la dispoziția mediului de afaceri din Neamț, ca o soluție modernă și eficientă pentru rezolvarea cu celeritate a conflictelor comerciale”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, Mihai Apopii.
Câteva dintre avantajele arbitrajului comercial au fost punctate de avocat doctor Ioan Chelaru, membru al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României: „De ce merită să apelați la arbitraj – o activitate care funcționează în toată lumea – și nu la instanța de judecată? Consider că, în contractele comerciale, juristul firmelor este bine să introducă o clauză compromisorie – în care să poată fi prevăzută împrejurarea ca, în caz de litigii, să puteți soluționa litigiul respectiv pe o cale supra amiabilă, la Curtea de arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Neamț, la o altă curte de arbitraj din țară sau, în funcție de nivelul litigiului, la Curtea de arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. De ce? Este cel mai puțin costisitor. Apoi, litigiul respectiv are o altă dinamică, în sensul în care se desfășoară cu mai multă celeritate – termene scurte și posibilități de a soluționa litigiul mai repede. De asemenea, hotărârea Curții de arbitraj este executorie – fără recurs sau apel, în afară de unele cazuri excepționale. Alte avantaje se referă la faptul că aveți instanța la dumneavoastră «acasă», adică la Camera de Comerț, și de asemenea aveți posibilitatea să vă alegeți propriul arbitru sau judecător. Acestea sunt doar unele dintre avantajele pentru care vă sfătuiesc să apelați la arbitraj”.
Fostul judecător Iulian Mitrofan, președintele Curții de Arbitraj Comercial și Civil de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Neamț, a prezentat câteva aspecte din activitatea instituției și a făcut o paralelă între arbitrajul comercial și derularea litigiilor în instanțele de judecată. „Încercăm să venim acum cu un suflu nou, cu o echipă nouă, avem un corp de arbitri de 15 oameni, nucleul puternic fiind format de judecători cu experiență, avocați și consilieri juridici, ceea ce ne permite foarte multă flexibilitate – acesta fiind un alt avantaj pe care vi-l putem oferi, alături de volumul de activitate, instanțele de judecată sunt supraîncărcate. Un alt avantaj o reprezintă durata procesului civil la Curtea de arbitraj comparativ cu instanța de judecată – după termene scurte, cu flexibilitate foarte mare în stabilirea lor, de comun acord cu părțile, stabilim cel mai scurt termen posibil, în așa fel încât să apropiem cât mai mult pronunțarea hotărârii arbitrare de înregistrarea cererii de arbitraj la Camera de Comerț. Un alt beneficiu îl prezintă și pentru instanțe, o degrevare a volumului extrem de încărcat pe care îl au la instanțe colegii noștri judecători”, a afirmat președintele Curții de Arbitraj Comercial și Civil de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Neamț.
Fostul judecător Valentina Baciu a pledat pentru soluția arbitrajului comercial atât prin garanția profesioniștilor în drept, dar și prin durata și, nu în ultimul rând, costurile mai reduse pentru soluționarea cauzelor. „Aceste complete sunt formate de profesioniști. Noi am fost judecători, știm cum se judecă în instanță, știm cât e de greu să soluționezi o cauză complexă, că sunt foarte multe căi de atac, care durează foarte mult, din cauza volumului mare de dosare și a schemelor de judecători, grefieri și arhivari total neadaptate la situația actuală. Avantajul Curții județene de arbitraj este că suntem mulți judecători, știm prioritatea, există și flexibilitatea timpului și a modului de a discuta cu părțile implicate. În ceea ce privește gradul de jurisdicție, în cazuri foarte rare se poate ataca o decizie cu acțiune în anulare la Curtea de apel. Un alt avantaj este acela al taxei de timbru – plătită pentru un singur grad de jurisdicție în arbitraj, față de instanța de judecată, unde se plătește mai întâi la judecătorie, apoi în apel și în recurs. Aveți la îndemână această instituție procedurală la care să apelați cu aceeași încredere ca și la instanță”, a afirmat fostul judecător Valentina Baciu.
Prin intermediul acestei întâlniri de lucru, Camera de Comerț și Industrie Neamț intenționează să înceapă o campanie de informare la nivelul mediului de afaceri, pentru promovarea importanței arbitrajului comercial și a avantajelor acestuia, precum și pentru identificarea unor probleme punctuale care apar în practică și a unor modalități efective de soluționare prin arbitraj.
Comentarii