Prima paginăSocial

Autorizațiile de construire a acoperișurilor blocurilor, la control

Autorizațiile de construire a acoperișurilor blocurilor, la control

Dimensiune text

 

Avizierele de la scările din blocurile din Roman au fost împânzite cu anunțuri ale asociațiilor de proprietari care le solicită locatarilor să prezinte documentațiile legate de construirea acoperișurilor, inclusiv autorizațiile de construire. Măsura de control vine ca urmare a unei solicitări a Prefecturii Neamț trimisă către Primărie, pentru a se realiza un inventar al acoperișurilor din oraș, pentru ca să se cunoască pericolul ce-l poate reprezenta o lucrare făcută neprofesionist.

Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei Roman este cea care a solicitat asociațiilor, la începutul acestei luni, să prezinte documentele, informațiile solicitate fiind legate de autorizația de construire, anul construcției, materialele folosite și suprafața construită.

Un ultim inventar făcut în urmă cu câțiva ani de către administrația locală arată că, din cele 465 de blocuri existente în oraș, doar circa 10% au acoperișuri construite cu autorizație de construcție. Este vorba în primul rând de blocurile ANL și cele de locuințe sociale, construite în ultimii ani, de blocurile de pe Roman Mușat înspre Favorit, de câteva tronsoane de bloc din Smirodava și Aprodu Arbore.

Pentru a face un acoperiș „conform legii”, proprietarii nu trebuie să achite doar execuția lucrării, ci și proiectul și expertiza blocului. Cele mai multe dintre blocuri nu dețin documentele solicitate de lege nu doar din cauza costurilor ridicate de construire a unei șarpante, ci și pentru că puțini sunt locatarii care înțeleg că acoperișul este un bun comun al tuturor proprietarilor, la fel ca și subsolul sau casa scării, iar în cele mai multe cazuri plata lucrărilor este suportată doar de cei care locuiesc la etajele superioare.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0