Autoritățile au aprobat scenariile pentru deschiderea școlilor din județul Neamț

HomeSocial

Autoritățile au aprobat scenariile pentru deschiderea școlilor din județul Neamț

 

Prefectul Județului Neamț, George Lazăr, a întrunit miercuri, 9 septembrie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), pentru aprobarea scenariului de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ din județul Neamț, pentru începutul anului școlar 2020 – 2021, informează Prefectura Neamț.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a prezentat în cadrul ședinței lista incidenței cazurilor de COVID-19 pentru fiecare localitate din Neamț. Pe baza acesteia s-a stabilit după care dintre cele trei scenarii vor funcționa școlile. Astfel, în județul Neamț, școala începe după următoarele scenarii: scenariul galben și scenariul verde.

Scenariul galben pentru o anumită localitate reprezintă posibilitatea începerii cursurilor prin metoda învățământul hibrid. Acest scenariu prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Toate școlile din municipiul Roman vor fi deschise la 14 septembrie după scenariul galben.

În ceea ce privește scenariul verde, toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Pentru acest scenariu, incidența trebuie să fie mai mică de un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

În ultima perioada, comuna Poiana Teiului s-a aflat pe lista roșie a cazurilor de COVID-19 crescute, raportate la numărul de locuitori din această comunitate. Potrivit situației actualizate de către DSP Neamț, tendința cazurilor este în scădere, motiv pentru care prefectul George Lazăr a propus și supus dezbaterii deschiderea școlilor pe scenariul galben.

„Școala este importantă pentru copiii noștri și pentru viitorul acestora. E la fel de important pentru aceștia să își revadă dascălii și să se revadă cu ceilalți colegi în condiții de siguranță sanitară. Personal, cred că a merge fizic la școală este mult mai important decât orice ora de clasă on-line. Prezența fizică a copiilor ușurează și antrenează mintea fiecărui elev în procesul de învățare. Şcoala are drept scop principal şi acoperitor construirea unui sistem de valori, a unei imagini generale despre lume, asta fac dascălii la ore împreună cu elevii, e ceva ce, din punctul meu de vedere, nu se poate transmite on-line, oricât de mult ne-am dori.

Îmi doresc să nu exite incidente și să păstrăm scenariile acestea optimiste și să nu fim nevoiți să trecem la scenariul roșu pentru nicio localitate. Copiii au nevoie de prezența dascălilor, dar și dascălii au nevoie de prezența copiilor în școală pentru o societate bazată pe valori. Sunt bucuros că județul Neamț nu are nicio localitate care să fie încadrată la scenariul roșu pentru începerea noului an școlar. Vestea bună pentru comuna Poiana Teiului este că aici cursurile vor putea începe de luni pe scenariul galben. Doresc un an școlar unde copiii să se întoarcă la cursuri în condiții de siguranță și, bineînțeles, fără incidente de natură sanitară pe parcursul anului!”, a declarat prefectul George Lazăr.

Acesta a criticat primarii din Bicaz și Podoleni, pentru propunerea de aplicare a scenariului roșu pentru două unități școlare, având ca motiv nefinalizarea lucrărilor de reabilitare.

Vă prezentăm în continuare scenariile aprobate pentru începerea școlii pentru toate unitățile școlare din județul Neamț, conform hotărârii CJSU Neamț de miercuri (documentul poate fi descărcat și de la acest link):

ANEXA-LA-HCJSU-NR.-41_2020

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0