Prima paginăEducatie

Automat de bomboane inventat de un elev al CNRV

Dimensiune text

Dispozitivul pentru măsurarea inducției câmpului magnetic și automatul de bomboane au obținut premiul III la concursul de știință și tehnologie „Ro SEF”. Proiectele au fost prezentate de Amira Voinovici și Gheorghe Gripcă, respectiv Rareș Chelmuș, coordonați de profesorii Gheorghe Irimia și Ana Irimia.

 

Foto: „Autochoc – automatul de bomboane”, prezentat de Rareș Chelmuș

 

Două lucrări prezentate de elevi romașcani au obținut premiul III la Concursul național de știință și tehnologie „Ro SEF”, desfășurat sâmbătă, 22 iunie, la Suceava. Concursul este organizat de Inspectoratul Școlar al Județului Suceava și Societatea Științifică Cygnus – centru UNESCO, în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiul Național „Petru Rareș”, Intel România și Asociația ForumIT. Concursul are expertiza de specialitate a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Juriul concursului este format din personalități ale științei și tehnicii românești, cu preocupări în domeniul inventicii și inovării la nivel național, cadre didactice universitare și preuniversitare. Președintele juriului a fost profesorul Alexandru Mironov, jurnalist reputat și ex-secretar general al Comisiei Naționale UNESCO a României.

RoSef dispozitiv inductie 25062

Dispozitivul pentru măsurarea inducției câmpului magnetic, prezentat de Amira Voinovici și Gheorghe Gripcă

Lucrările romașcanilor au fost „Dispozitiv folosit la măsurarea inducției câmpului magnetic uniform și punerea în evidență a stărilor de echilibru în câmp magnetic”, prezentat de Amira Voinovici și Gheorghe Gripcă, îndrumați de profesorii Gheorghe Irimia și Ana Irimia, și „Autochoc – automatul de bomboane”, prezentat de Rareș Chelmuș, sub coordonarea acelorași profesori, toți de la Colegiul Național „Roman-Vodă”.

„Acest concurs are drept scop promovarea elementelor de inovare și inventică ce au ca autori tinerii. În fiecare an, în concurs intră 30 – 40 de proiecte, participarea la concurs fiind o adevărată rampă de lansare pentru concursurile internaționale. Concursul este cuprins în Calendarul Ministerului Educației Naționale 2013 la disciplina fizică și reprezintă etapa națională de calificare la Concursul Internațional de Inventică Intel ISEF, care se organizează, în fiecare an, în SUA, și la care participă peste 50 de țări din întreaga lume. Câștigătorul concursului de anul trecut de la Suceava a fost și câștigătorul premiului internațional de 70.000 de euro”, a spus profesorul Gheorghe Irimia.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 6
 • BRAVO 7 ani

  IN CURAND VA INVENTA SI BUNUL SIMT ELECTRONIC!

  • florin 7 ani

   Probabil ca la Ziarul de Roman nu s-a aflat ca „dispozitivul ” a fost inventat de Nikola Tesla , in urma cu multi, multi ani. In Sistemul International de unitati , unitatea de inductie magnetica este 1 T= 1 Wb / m p. Daca ne referim la inductia electromagnetica , aceasta a fost definita printr-o lege a fizicii de catre M Faraday si E. H. Lorenz si sta la baza calculului in proiectarea masinilor electrice ( generatoare, motoare, transformatoare) si a tuturor sistemelor radiotehnice. Inovatia elevului respectiv este cu totul altceva, va rog sa fiti mai atenti cind dati un titlu articolului .Cu stima , un fost elev la Roman Voda al D-nei Prof. Lucia Ursu si al D-lui Prof. Alexandru ( Alecu ) Cojocaru, Dumnezeu sa-l odihneasca !

 • halal inventatori..... 7 ani

  UNII ASA ZISI INVENTATORI COPIE PROIECTE VECHI.TOTUL DEPINDE DE CINE-I CREDE SI LE ACORDA ACESTE PSEUDOSATISFACTII…….

 • ASA ESTE 7 ani

  EROARE HUMANUM EST,INVENTARE…………

 • TOTUL E SA STII SA COPII....... 7 ani

  LA ASA COPAC,ASA FRUCT…..

 • succes 7 ani

  Ati inceput sa atacati copilul doar pentru ca autorul articolul a scris „inventat” in loc de „realizat”.
  Cred ca trebuie apreciata si incurajata pasiunea lui Rares care in clasa a X-a a realizat un astfel de dispozitiv in timpul sau liber . Este primul pas. Poate vor urma si altii.
  Succes, Rares!