Prima paginăSocialEducatie

Au tocat de pomană banii părinților și nervii profesorilor

Dimensiune text

La meditaţiile gratuite pentru a doua sesiune a bacalaureatului, organizate la Casa de Cultură, nu s-a prezentat decât un singur absolvent. Meditaţiile gratuite sunt oferite, pe durata a cinci săptămâni, de 18 dascăli de la licee din Roman.

Zi cu ghinion pentru dascălii implicaţi în programul de pregătire pentru bacalaureat. Marţi, 23 iulie, la orele 9.00, profesoara de matematică Dorina Diaconu, de la Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman, s-a prezentat la sala mică a Casei de Cultură să-i întâmpine pe candidaţii care se pregătesc pentru BAC-ul de toamnă. Profesoara a aşteptat în zadar sosirea tinerilor la programul de pregătire. „În prima zi de meditaţii, nu a fost prezent niciun absolvent”, spune profesoara Diaconu.

După acelaşi scenariu s-a derulat şi ziua de miercuri, deşi cele trei ceasuri rele trecuseră demult. Profesoara de chimie Amalia Crenguţa Bura, de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman, a constatat, miercuri, că împărtăşeşte aceeaşi soartă ca şi profesoara Diaconu. Niciun absolvent care a picat la disciplina chimie nu a dorit să participe la ore.

„Cu răbdarea, treci marea”, s-a gândit profesoara de matematică Dorina Diaconu. Dacă, marţi, dascălul nu avea cu cine să rezolve exerciţiile şi problemele de matematică alese special pentru orele de meditaţie, joi, un singur absolvent şi-a făcut apariţia la ore, deşi numărul tinerilor care au picat BAC-ul la matematică este de 317. „Am absentat la prima sesiune de bacalaureat. Sper ca orele de pregătire să mă ajute să trec cu bine de examen”, a spus Iulian, de la Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman.

Profesoara Diaconu oferă o explicaţie în legătură cu absenteismul de la meditaţii: „Anul trecut, aceste ore de pregătire i-au ajutat pe mulţi tineri să treacă cu bine de BAC-ul de toamnă. În acest an, tinerii arată dezinteres pentru meditaţii. Pe de altă parte, cei mai mulţi dintre absolvenţii care nu au promovat bacalaureatul sunt de la ţară. Mulţi dintre ei nu au bani să ajungă în oraş”.

Dacă tinerii ar fi renunţat o zi la distracţiile de sezon, ar fi găsit bani să vină la Roman, unde profesorii fac voluntariat, adică fac meditaţii gratuit pentru a-i ajuta să treacă cu bine de primul examen important din viaţa lor.

Meditaţiile gratuite vor fi oferite, pe durata a cinci săptămâni, de 18 dascăli de la licee din Roman. În municipiul Roman, cei mai mulţi absolvenţi care nu au promovat examenul de bacalaureat sunt de la Colegiul Tehnic „Danubiana”, Colegiul Tehnic „Petru Poni”  şi Colegiul Tehnic „Miron Costin”.

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • Ioana 8 ani

  Se uită cineva peste articolele voastre înainte ca ele să fie publicate? Nu, nu după, că oricum nu vă citeşte nimeni. Doar eu, până într-o zi. Dar sunt curioasă dacă vă editează cineva textele astea înainte sau dacă judecăţile acestea sunt rodul urii dumneavoastră.

  Cum vă permiteţi să faceţi o asemenea asociere? „Au tocat de pomană banii părinţilor?” De când un copil reprezintă doar o diplomă? Dumneavoastră, în cazul în care aveţi copii, deşi eu sper că nu, l-aţi făcut doar ca să îi (vă) construiţi în casă un altar compus din diplome şi medalii?

  Iar profesorii, sărmanii, nişte VOLUNTARI inimoşi, care nici nu primesc bani pentru cele patru luni (că patru sunt!) NEMUNCITE din an. Şi care îşi dau sufletul acolo, la catedră, care îşi înregistrează veniturile încasate din meditaţii. Şi niciunul nu ia şpagă. Nu, nu!

  TINERII sunt de vină, evident, că nu iau examenele. Toata vina o poartă ei, care „doar se distrează”, care doar „toacă banii părinţilor”. De ca şi cum toţi părinţii copiilor care au picat la bacalaureat ar avea bani de tocat. De ca şi cum TOŢI copiii părinţilor care nu s-au prezentat la meditaţiile gratuite ar avea bani de navetă.

  De ca şi cum sistemul i-ar fi învăţat pe tinerii aceştia că studiile au valoare în această minunată ţară. (De ca şi cum ar avea…)

  Iar presa, câinele de pază al societăţii, ce face? Arată cu degetul spre tinerii care nu învaţă sau nu au avut de la cine să înveţe, le pune etichete de „irecuperabili”, de „incompleţi”, de ca şi cum diploma aceea ar fi certificatul lui de non-handicapat.

  Nu spun că toţi cei care nu au luat bacalaureatul chiar ar fi vrut să-l ia. Cred că este problema lor să cântărească la ce şi cât de mult le va folosi în viaţa pe care vor să o ducă mai departe. Pe cei care pot, dar nu vor, să-i sfătuim, eventual, dar nu să-i forţăm. Iar dacă nu pot, dar vor să fie ajutaţi, să-i ajutăm! Dar dacă nu vor şi nici nu pot, să-i lăsăm în pace.

  Eu NU spun că toţi profesorii sunt şpăgari sau incompetenţi. Dar nici că un om e o diplomă sau că un copil e doar o investiţie…

  • afaceristu 8 ani

   Ești isteață foc, da fooooooc! Pînă la pasajul cu profesorii, deșteapto… Acolo trebuia să te oprești, erai deja de Nobel!!! Aaaaaaaaaa, nu știi care pasaaaaaaaaj !? Ăsta, isteațo: „Iar profesorii, sărmanii, nişte VOLUNTARI inimoşi, care nici nu primesc bani pentru cele patru luni (că patru sunt!) NEMUNCITE din an…” În rest, să-ț trăiască odraslele că, de, profesori sper că nu ai și pesemne că nici nu ai avut, ți-a crescut neuronul în grădină și l-ai altoit tu, așa ca la țară, după ureche! 😉

  • florin 8 ani

   Ai scris mult, fara sa exprimi ceva clar. De fapt, care era ideea ?

 • anka 8 ani

  duduie, verifica-ti sursele!esti prost informata in privinta perioadei de concediu, nu e vorba de 4 luni.profesorii de liceu, de ex., incep concediul la jumatatea lunii iulie pentru ca, fiind saptamini de practica in timpul anului scolar, scoala se prelungeste.iar incepind cu 10 august sunt chemati la scoala pentru ca incep corijarile, situatiile neincheiate.daca esti capabila sa faci un calcul facil, vezi si tu cite zile de concediu sunt de fapt.