[VIDEO] Atleta romașcană Bianca Ghelber, locul al șaselea și cea mai bună aruncare a carierei, în finala de la Jocurile Olimpice de la Tokyo!

Home

[VIDEO] Atleta romașcană Bianca Ghelber, locul al șaselea și cea mai bună aruncare a carierei, în finala de la Jocurile Olimpice de la Tokyo!

Marți, 3 august, atleta romașcană Bianca Ghelber s-a clasat pe locul al șaselea în finala probei de aruncare a ciocanului, din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, desfășurată de la ora locală 20.35 de la Tokyo, ora 14.35 ora României.

Bianca Ghelber (31 de ani), locul 21 în clasamentul mondial al probei înaintea competiției, s-a calificat în premieră într-o finală olimpică, după ce duminică, 1 august, a fost a 11-a în calificările probei de aruncare a ciocanului, desfășurată pe Stadionul Olimpic din Tokyo – aruncările sale măsurând 69,78 metri, apoi 70,80 m, și 71,72 m. La celelalte două participări olimpice, Bianca nu a reușit să atingă finala: locul 18 la Beijing, în 2008, și locul 22, la Londra, în 2012.

Zece dintre finaliste aveau performanțe all-time mai bune decât Bianca (personal best de 73,52 m, în 2010) – între care poloneza Anita Włodarczyk (35 de ani), deținătoarea recordului mondial de 82,98 m. 11 dintre finaliste aruncaseră mai bine decât atleta noastră în acest sezon (season best 71,97, în luna mai), cea mai bună performanță a sezonului de până acum aparținându-i campioanei mondiale din 2019, americanca DeAnna Price (28 de ani), 80,31 m, în luna iunie. După prima rundă de trei aruncări, cele mai bune opt sportive urmau a beneficia de trei aruncări suplimentare, în lupta pentru medaliile olimpice.

Cum s-a desfășurat finala

În finala de marți, 3 august, Bianca Ghelber a luat startul a doua între cele 12 competitoare. Bianca a început mai bine concursul din finală decât în calificări, reușind din prima încercare 70,15 m, aflându-se pe locul al cincilea după prima serie de aruncări – în care doar șapte sportive au avut aruncări reușite. Cea de-a doua aruncare a sa din finală a fost trimisă puțin în afara spațiului de concurs, fiind ratată –, iar după a doua serie de aruncări Bianca se clasa pe poziția a zecea.

La a treia aruncare a sa din prima serie, Bianca a fost senzațională – 74,18 m, cel mai bun rezultat din cariera sa de până acum! A fost un rezultat suficient de bun pentru a o duce mai departe în topul celor mai bune opt aruncătoare ce urmau a se bate pentru medalii în ultima parte a finalei, iar Bianca era a patra în clasament, după prima serie de trei aruncări a concursului la doar 17 centimetri de podiumul provizoriu.

Partea a doua a finalei începe în ordine inversă a performanțelor din prima serie de aruncări. Urmează a patra sa aruncare din concurs, 70,32 m –, dar Bianca își păstrează locul al patrulea și după această rundă. Înaintea aruncării cu numărul cinci, Bianca e depășită și de poloneza Kopron (75,49 m), iar ea aruncă 71,70 m și ocupă locul al cincilea la finalul penultimei serii. 

E final de finală, iar distanța de la locul ocupat de Bianca până la medalie este, înaintea ultimei încercări, de încă un metru și 12 centimetri – ea este acum pe locul șase, după ce este întrecută și de franțuzoaica Tavernier. Sportiva noastră aruncă în afara spațiului de concurs din ultima încercare și încheie cel mai bun concurs olimpic din carieră pe locul al șaselea.

Medaliile olimpice în proba de aruncare a ciocanului aveau să fie câștigate de poloneza Anita Włodarczyk (aur, 78,48 m – campioană olimpică pentru a treia oară consecutiv), chinezoaica Zheng Wang (argint, 77,03 m) și poloneza Malwina Kopron (bronz, 75,49 m).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0