[VIDEO] Atleta romașcană Bianca Ghelber obține în premieră calificarea în finală la Jocurile Olimpice la Tokyo!

Home

[VIDEO] Atleta romașcană Bianca Ghelber obține în premieră calificarea în finală la Jocurile Olimpice la Tokyo!

Duminică, 1 august, atleta romașcană Bianca Florentina Ghelber a obținut prima sa calificare într-o finală a Jocurilor Olimpice, la Tokyo, în proba de aruncare a ciocanului.

Multipla campioană națională și fosta campioană mondială de juniori în proba de aruncare a ciocanului, Bianca Florentina Ghelber (Perie), în vârstă de 31 de ani, s-a calificat la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo după locul ocupat în ierarhia mondială a probei, aflându-se pe locul 21 la nivel mondial înainte de începerea competiției.

Cea mai bună performanță a sezonului pentru Bianca a fost de 71,97 metri în proba de aruncare a ciocanului, obținută în luna mai. Este legitimată la SCM Bacău – CSA Steaua București, fiind antrenată de o fostă campioană și recordmană mondială a probei, Mihaela Melinte. Cea mai bună performanță a sa datează din 2010, 73,52 m. Are în palmares pozițiile a 6-a (2011) și a 8-a (2013) la Campionatele Mondiale de seniori, ca și locurile 4 (2010) și 7 (2014) la cele Europene.

Bianca Ghelber se află la a treia participare la Jocurile Olimpice, în proba de aruncarea ciocanului. La Beijing, în 2008, s-a clasat pe locul 18 în calificări (68,21 m), în timp ce la Londra, în 2012, doar pe locul 22, (68,34 m), ratând de fiecare dată calificarea în finală.

Cum s-au desfășurat calificările

Duminică dimineață, Bianca a intrat în concurs de la ora 10.40 ora locală de la Tokyo – 4.40 ora României –, a cincea la start în grupa B a calificărilor Finalei Olimpice, grupă în care a aruncat și numărul 1 mondial, americanca DeAnna Price (28 de ani). În finala olimpică urmau a ajunge performanțele de peste 73,50 de metri sau cele mai bune 12 rezultate ale celor 31 de sportive aflate la startul celor două grupe de calificări.

La prima încercare, Bianca a aruncat 69,78 de metri – deja cea mai bună aruncare a sa la Jocurile Olimpice, cu care se clasa însă pe locul 13, în afara finalei, după runda întâi de aruncări. Ea și-a îmbunătățit performanța din a doua tentativă, 70,80 metri, urcând pe locul al 12-lea la general, loc de finală, după a doua rundă de aruncări. Cea de-a treia aruncare a sa a fost și mai bună, 71,72 de metri, cu care s-a clasat pe locul al șaptelea în grupa B de calificare.

Cum rezultatul său a întrecut cu patru centimetri cea mai bună aruncare a sportivei aflate pe locul al cincilea în grupa A (italianca Sara Fantini, 71,68 m), Bianca Ghelber a obținut în premieră calificarea în Finala Olimpică a probei de aruncare a ciocanului, urcând pe 11 în clasamentul general al calificărilor probei.

Cel mai bun rezultat din calificări i-a aparținut deținătoarei recordului mondial și olimpic al probei, poloneza Anita Wlodarczyk (35 de ani), cu o aruncare de 76,99 m, în timp ce performera de până acum a sezonului 2021, americanca DeAnna Price, s-a clasat a noua, cu 72,55 m. Italianca Fantini a obținut și ultimul rezultat pentru calificarea în finală, 71,68 m.

Finala probei de aruncare a ciocanului a Jocurilor Olimpice este programată marți, 3 august, de la ora locală 20.35 la Tokyo, ora 14.35 ora României.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0