HomeSanatate

Atenție la toxiinfecțiile alimentare

Odată cu debutul sezonului cald și creșterea temperaturilor, sporește riscul apariției toxiinfecțiilor alimentare.

 

De aceea, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a transmis mai multe recomandări pentru populație.
Astfel, cetățenii sînt sfătuiți să citească atent instrucțiunile de pe etichetele produselor alimentare, pentru că acestea conțin informații despre păstrarea, prepararea corectă și valabilitatea lor. Achiziționarea alimentelor de origine animală, și nu numai, trebuie să se facă numai din spații sau magazine înregistrare sanitar veterinar, evitînd comerțul stradal.
Alimentele trebuie păstate corect, adică în frigider, la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius, iar alimentele preparate trebuie răcite imediat, de preferat la o temperatură sub 5 grade Celsius. Separați materiile prime pentru prepararea alimentelor de mîncăruri deja preparate, în special carnea crudă de vită, porc, pasăre, pește și ouă. Nu este indicată păstrarea alimentelor pentru mai mult de două ore la temperaturi mai mari de 32 de grade Celsius. Nu decongelați produsele sub jet de apă caldă și nici la temperatura bucătăriei, ci în interiorul frigiderului, după ce le scoateți din congelator.

Trebuie evitată prepararea alimentelor cu mai mult de două-trei ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condițiile de temperatură necesară păstrării alimentelor preparate. De asemenea, trebuie evitată prepararea alimentelor de către persoane care prezintă leziuni la nivelul mîinilor sau degetelor.
În plus, trebuie asigurate condițiile de protecție necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului și insecte sau alte animale, iar suprafețele destinate preparării alimentelor trebuie păstrate în condiții de maximă igienă.

Comentarii

WORDPRESS: 0