Prima paginăSocialSanatate

Atenţie la excesele culinare de sărbători

Dimensiune text

Medicii avertizează romaşcanii, în special pacienţii diabetici, să aibă grijă ce cantitate de alimente, în special de dulciuri, vor consuma în perioada sărbătorilor de Paşti.

Sărbătorile de Paşti sunt renumite pentru consumul excesiv de cozonac, pască şi alte alimente specifice, iar medicii avertizează populaţia să consume raţional toate aceste delicatese, mai ales dacă suferă de anumite boli cronice, aşa cum este diabetul. În momentul de faţă, 6.540 de persoane din Roman şi împrejurimi suferă de o formă de diabet. Dintre acestea, 820 sunt insulino-tratate, iar 5.720 au diabet de tip II. Din numărul total de bolnavi aflaţi în evidenţele medicilor de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, numai anul acesta au fost descoperite 171 de cazuri noi de diabet.

„Recomandăm tuturor să fie atenţi la consumul dulciurilor, deosebit de tentante de sărbători. În ceea ce priveşte pacienţii cu diabet, care sunt insulino-trataţi, mai uşor ar fi pentru ei să îşi ajusteze dozele de insulină, să le crească puţin, dacă sunt, într-adevăr, tentaţi de pască sau de cozonac, dar să consume cu măsură şi să îşi păstreze glicemiile bune. Un pacient care primeşte doar pastile, care vrea să mănânce şi el mai bine, şi adaugă pâinea la salata boeuf sau la friptura de miel, trebuie să aibă şi el mare atenţie la alimentaţie. Trebuie să încerce compensarea cu salată pentru felurile principale de mâncare. Dacă renunţă la pâine, poate consuma o felie de cozonac sau de pască”, a precizat medicul endocrinolog Silvia Măndăşescu (foto).

Mai multe sfaturi despre diabet şi despre cum să îşi gestioneze alimentaţia, dar şi dozele de insulină, pacienţii vor putea primi începând cu perioada de după Paşti, la cabinetul de consiliere care se va deschide special pentru ei, într-un spaţiu aflat în incinta Centrului de Permanenţă Bogdan Dragoş din Roman.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0