Prima paginăSanatate

Atenție la excesele culinare de sărbători!

Dimensiune text

Medicii îi avertizează mai ales pe diabetici să aibă grijă ce cantitate de alimente, în special de dulciuri, vor consuma în perioada sărbătorilor de Paşti. 

Sărbătorile de Paşti pot aduce un consum excesiv de cozonac, pască, ouă, carne de miel şi alte alimente bogate în zahăr şi grăsimi. Medicii ne avertizează să consumăm raţional toate aceste delicatese, mai ales dacă ştim că suferim de anumite boli cronice, aşa cum este diabetul. În momentul de faţă, peste 7.000 de persoane din Roman şi împrejurimi suferă de o formă de diabet. Dintre acestea, cele mai multe au diabet de tip II.

„Având în vedere că se apropie sărbătoarea Paştelui, în calitate de medic mă simt responsabilă să precizez pacienţilor că ar trebui să fie moderaţi în alimentaţie, mai ales din punct de vedere cantitativ. Nu este bine să asociem alimentele între ele, la fel cum nu este deloc bine să asociem alimentele cu alcool, pentru că toate lucrurile acestea conduc către urgenţe medico-chirurgicale, cum ar fi colecistite, pancreatite sau indigestii alimentare, mai ales la pacienţii care au afecţiuni preexistente. Dacă, totuşi, se depăşeşte limita, noi vom fi prezenţi la spital în perioada următoare, toate liniile de gardă fiind asigurate. Să sperăm că vom avea mai puţini pacienţi, deşi, din experienţele anterioare, ne aşteptăm să fie plină unitatea de primiri urgenţe în următoarea perioadă”, a precizat medicul radiolog Mihaela Banu, managerul interimar al Spitalul Municipal de Urgenţă Roman.

La Paştele catolic nu a fost mai aglomerat decât de obicei, la Compartimentul de Primiri Urgenţe. Duminică, numărul de prezentări a fost ca într-o zi obişnuită de weekend şi doar luni s-au înregistrat câteva cazuri de colecistită sau indigestie alimentară.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0