Asociațiile de proprietari, chemate iar în ședință pentru explicații privind tariful gunoiului

HomeSocial

Asociațiile de proprietari, chemate iar în ședință pentru explicații privind tariful gunoiului

 

Marți, 23 mai, la ora 12.00, reprezentanții asociațiilor de proprietari din Roman sunt chemați din nou la discuții, alături de conducerea Primăriei Roman fiind invitați și reprezentanții operatorului de salubritate și cei ai Consiliului Județean, for care gestionează proiectul european pe deșeuri.

O întâlnire similară a avut loc în urmă cu două săptămâni, dar la ea a participat doar primarul Lucian Micu, care, cu greu, a reușit să le explice unora dintre participanți de ce prețul de colectare a deșeurilor va crește. „Am trimis invitații oficiale și către asociațiile de proprietari, și către operatorul de salubritate și Consiliul Județean. Vom trimite iar adrese și astăzi (n.r. – luni, 22 mai), pentru ca aceștia să fie prezenți și să explice reprezentanților asociațiilor și implicit oamenilor din ce este compus prețul la gunoi. Primăria nu a mărit tariful de colectare, singurele taxe care au o influență majoră asupra tariful practicat de la 1 aprilie fiind de 80 de lei pe tonă – taxă impusă de Guvern și taxa de depozitare de la depozitul de la Girov, care este gestionat de Consiliul Județean. Toate aceste tarife sunt prevăzute în hotărârea Consiliului Județean 46 din 2017, care spune din ce este compus tariful aplicat acum și la Roman”, a declarat primarul Lucian Micu.

Pe scurt, taxa de 80 de lei pe tonă este aplicată la nivelul întregii țări pentru că românii nu fac colectarea selectivă a deșeurilor, deci poluează mediul. La aceasta se adaugă taxa de depunere la depozitul ecologic de la Girov, pentru că la Roman depozitul temporar este închis, fiind plin. Și mai există un cost de 0,60 de bani de persoană pentru transportul deșeurilor la Girov. Dar, toate adunate, dublează tariful de până acum pentru colectarea gunoiului. O variantă de scădere a tarifului o reprezintă punerea în funcțiune a stației de sortare și transfer de lângă Cersanit, pentru care Consiliul Județean nu a făcut încă licitația, și care ar permite colectarea deșeurilor și diminuarea practic a cantității de gunoi pe care Romanul o depune la Girov, ceea ce înseamnă un cost mai mic.

De altfel, autoritățile se gândesc la o campanie de informare a cetățenilor în favoarea colectării selective a gunoiului, cu sublinierea beneficiilor economice și de protejare a mediului, dar chiar și recompensarea într-un fel a celor care fac acest lucru.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Mosu Lica 8 ani ago

    Daca sortati gunoiul au avantaje doar…rromii !! Il ,,colecteaza” gata ,,sortat” !!!