Asociațiile de proprietari, chemate din nou la primărie pe tema creșterii tarifului la gunoi

HomeSocial

Asociațiile de proprietari, chemate din nou la primărie pe tema creșterii tarifului la gunoi

 

Tariful crescut la deșeuri, mai mult decât dublu față de cât se plătea înainte, a devenit o problemă pentru cetățenii Romanului și nu numai, mai ales că la nivel de țară s-a impus o taxă de mediu de 80 de lei pe tonă pentru deșeuri, asta în condițiile în care românii nu fac colectare selectivă a deșeurilor. Autoritățile poartă discuții cu reprezentanții asociațiilor de proprietari cu privire la modul în care a crescut acest tarif. Joi, 11 mai, a fost programată o întâlnire cu asociațiile, dar ea a fost amânată pentru o dată ulterioară, pentru ca toți cei implicați să fie de față și să explice cetățenilor de ce vor trebui să plătească mai mulți bani decât până acum pentru a le fi ridicate deșeurile.

„Ca urmare a faptului că niciun reprezentant al operatorului de salubritate nu a putut fi prezent la şedinţa cu asociaţiile de proprietari programată pentru informarea administratorilor cu privire la modul de colectare şi transport al deşeurilor din municipiu, dezbaterea a fost reprogramată pentru data de 23 mai, ora 12.00, în sala de festivităţi a Primăriei municipiului Roman. Către operatorul de salubritate şi conducerea Consiliului Judeţean Neamţ au fost înaintate invitaţii de a participa la această întâlnire, pentru a explica romaşcanilor modul în care se face colectarea deşeurilor, tariful stabilit de Consiliul Judeţean pentru depunerea deşeurilor la depozitul ecologic de la Girov şi stadiul implementării proiectului european de management al deşeurilor, proiect gestionat de Consiliul Judeţean şi de la care se aşteaptă şi licitarea staţiei de transfer şi sortare de lângă Cersanit”, au declarat reprezentanții Primăriei Roman.

Principala problemă, una națională, este aceea că toți cetățenii trebui să achite o taxă de mediu, impusă de Uniunea Europeană, pentru faptul că nu se face reciclarea gunoiului așa cum impun normele de mediu. În Neamț s-a câștigat un proiect european care a prevăzut realizarea unui depozit ecologic, unde să fie depuse deșeurile menajere, însă, înainte de acest lucru, s-au realizat stații de selectare și transfer, ca cea de lângă Cersanit (încă nefuncțională, pentru că nu a fost licitată), tocmai pentru ca la Girov să ajungă deșeurile nereciclabile. Taxa de mediu impusă la nivel național „atârnă” destul de greu în buzunarul cetățenilor, însă ea a fost asumată și plătită până acum de operatorul de salubritate din Roman, însă acum taxa nu mai poate fi achitată de agentul economic, ci de cetățeni, așa cum prevede legea.

Autoritățile spun că au primit noi promisiuni din partea Guvernului de a analiza suma prevăzută de această taxă, fie pentru diminuarea ei în cazul localităților unde se colectează selectiv deșeurile, fie pentru eliminarea ei în toată țara.

 

Comentarii

WORDPRESS: 3
 • � 13.�Costurile

  Art. 21
  (1)�In conformitate cu principiul „poluatorul plateste”, costurile operatiunilor de gestionare a deseurilor se suporta de catre producatorul de deseuri sau, dupa caz, de detinatorul actual ori anterior al deseurilor.
  (2)�La propunerea autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, prin actul normativ care reglementeaza categoria de deseuri se stabilesc cazurile in care costurile gestionarii deseurilor urmeaza sa fie suportate in intregime sau partial de catre producatorul produsului din care deriva deseul respectiv si eventuala participare a distribuitorilor unui asemenea produs la aceste costuri.
  (3)�In cazul deseurilor abandonate si in cazul in care producatorul/detinatorul de deseuri este necunoscut, cheltuielile legate de curatarea si refacerea mediului, precum si cele de transport, valorificare, recuperare/reciclare, eliminare sunt suportate de catre autoritatea administratiei publice locale.
  (4)�Dupa identificarea producatorului/detinatorului de deseuri, acesta este obligat sa suporte atat cheltuielile prevazute la alin. (3), efectuate de autoritatea administratiei publice locale, cat si pe cele legate de actiunile intreprinse pentru identificare.

  lg 211/2011

 • Asadar si prin urmare daca pana acum au platit taxa de mediu doar operatorii(tot poluatori)acum se cade ca ea sa fie suportata si de catre producatori (tot poluatori) în intregime si/sau partial (depinde de fiecare ce declara pe persoana fizica/juridica care este) .sic asta din 2011 .

 • „În Neamț s-a câștigat un proiect european care a prevăzut realizarea unui depozit ecologic, unde să fie depuse deșeurile menajere, însă, înainte de acest lucru, s-au realizat stații de selectare și transfer, ca cea de lângă Cersanit (încă nefuncțională, pentru că nu a fost licitată)”!!!!Daca se realiza statia de selectare de la CERSANIT acum ‘MAREA FAMIGLIE ROMASCANA ” nu platea majorarea pentru neselectare,NU!! d-le LEOREANU,ai condus Romanul 8 ani si 6 luni si nu ai realizat acest obiectiv tot dand vina pe CJ NT !!Acum esti deputat de NT si vrei sa ne impui un primar de al tau care sa te urmeze si tot fiind in razboi cu CJ NT, noi vom plati in continuare oalele sparte!!!!!