Proiectul depus de asociaţie la Fondul ONG pentru România are în vedere includerea în activităţi de tip after-school a 50 de copii rromi.
Asociaţia „Iubire şi Speranţă” din Roman îşi pune speranţe într-un proiect depus la Fondul ONG pentru România, care vizează includerea a 50 de copii rromi în două module de tip after-school: 35 de copii din strada Fabricii şi 15 copii din cartierele sărace ale oraşului. „De situaţia dramatică a rromilor din municipiul Roman s-au ocupat două ONG-uri: Fundaţia Umanitară «Pacea» şi Asociaţia «Iubire şi Speranţă». În anul şcolar 2011-2012, Asociaţia «Iubire şi Speranţă» a pus bazele unui centru after-school pentru un grup de 30 de şcolari rromi din strada Fabricii, care a funcţionat în parteneriat cu parohia «Precista Mică» şi cu alte instituţii locale, dar, după doar 11 luni, din cauza condiţiilor dificile și a motivelor financiare și-a întrerupt activitatea”, a precizat părintele Mihăiţă Popovici, parohul Bisericii „Precista Mică” din Roman.
Proiectul a fost întrerupt, din lipsă de fonduri. Singura posibilitate de a continua susţinerea copiilor rromi a fost întocmirea unui proiect cu finanţare externă. Dacă proiectul va fi aprobat, copiii rromi vor avea acces facil pentru pregătirea lecţiilor în timpul anului şcolar, îşi vor ocupa timpul liber cu activităţi sportive, jocuri şi divertisment, vor participa la cursuri de igienă personală, educaţie morală şi civică. „Hrana zilnică oferită acestor copii elimină efectele subnutriţiei, motivează participarea la actul educaţional şi reduce riscurile abandonului şcolar, foarte frecvent întâlnit. Activităţile din timpul vacanţelor vor oferi copiilor posibilitatea de continuare a preocupărilor educative şi a ţinerii lor departe de factorii negativi sociali, cum ar fi cerşetoria şi infracţionalitatea. Educaţia sexuală a tinerilor, cu vârste între 13 şi 18 ani, din grupul celor 50 de copii selecţionaţi, va înlătura într-o mare măsură problemele grave care apar la vârsta minoră”, a spus părintele Popovici.
Problemele rromilor, mai mari decât numărul lor
Conform statisticilor ultimului recensământ, în municipiul Roman trăiesc 1.603 persoane de etnie rromă, însă numărul real este mult mai mare. Scăderea statistică se datorează fenomenului migraţiei în spaţiul Uniunii Europene şi faptului că unii rromi s-au declarat români cu speranţa integrării mai uşoare în viaţa comunităţii. Numărul rromilor creşte dacă adaugăm cele 1.215 de persoane din aceeaşi etnie, declarate la ultimul recensământ, care trăiesc în comunele din zona Roman. Cei mai mulţi rromi sunt în comunele Bahna şi Văleni, dar prezenţa lor este mare şi în comunele Boghicea, Oniceni şi Valea Ursului.
Îndepărtaţi de comunitate, în anul 2000, din cauza puternicelor tensiuni cu populaţia majoritară, rromii din strada Fabricii locuiesc într-un adevărat ghetou suburban. Doar 10% din persoanele adulte au acces la un loc de muncă. Aproape 30% muncesc cu ziua, iar ceilalţi supravieţuiesc din cerşetorie sau acte de infracţionalitate. De la sărăcie la alcool şi violenţă nu este decât un pas.
Accesul la educaţie, principala problemă a rromilor
Accesul la educaţie este descurajat de starea de excluziune. Fetele rrome devin mame sub 14 ani. În lipsa unui loc de muncă, aleg fie să cerşească la colţ de stradă, fie să plece în afară pentru aceeaşi practică, dar pe bani mai mulţi. „Există două întrebări principale legate de educaţia copiilor rromi: de ce şcolile sunt incapabile să ofere servicii educaţionale eficiente pentru copii? Cum poate fi îmbunătăţită această situaţie? Răspunsul este complex. O problemă delicată este aceea că, de multe ori, copiii rromi rămân prinşi între două lumi diferite, cu medii sociale şi scale de valori diferite: una a şcolii în care sunt educaţi într-un anume sens şi alta a realităţii cotidiene căreia îi aparţin – familia, comunitatea rromă. De aici se naşte nevoia de educaţie a adulţilor rromi şi a familiei rrome, concomitent cu educaţia copiilor, pentru diminuarea diferenţelor celor două lumi diferite”, a spus părintele Popovici.
Proiectul, care are ca parteneri Primăria Roman şi Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman, are în vedere şi o „Școală a Părinţilor” pentru ca cele două lumi – şcoală şi familie – să fie convergente.
Comentarii
Dati nas rromilor – sa poata fura mai mult. Ce au invatat cei de la scoala nr. 2? au fost monitorizati ani de zile de catre asa numitul inspector Alexe , el a luat banul , a trecut ziua, luna si salarul a mers.
NU, TREBUIE SA INVESTIM CORECT IN EI SA- I FACEM OAMENI , altfel vom munci in zadar numai ca sa ne aflam in treaba.
Auzi cd- nu cunosti zicala : dupa sac si petec? ce pretentii sa ai de la asa un inspector? care a avut 3 sotii si acum cica are o a 4a?