Prima paginăCultural

Artiștii plastici romașcani, invizibili în 2013

Dimensiune text

În 2013, Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Neamț propune publicului iubitor de artă 22 de manifestări artistice. Printre cei 18 de artiști plastici care vor deschide expoziții personale se află un singur romașcan.

 

 

Filiala Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) pregătește iubitorilor de artă, în acest an, 22 de manifestări artistice, care vor consta în expoziții personale de pictură, grafică, sculptură, o tabără județeană de creație și expoziții de grup. Lipsa „recrutării” unor noi membri în rândul UAP Neamț se datorează înăspririi condițiilor de intrare în această asociație profesională. „Există o lege care acordă membrilor Uniunii Artiștilor Plastici, pe lângă pensie, o indemnizație de 50% din valoarea acesteia. Unii dintre membri nu aveau o activitate artistică intensă, dar se reactivau aproape de pensionare, tocmai pentru a beneficia de această indemnizație. Pentru a preîntâmpina acest fenomen, condițiile de accedere în această asociație au devenit mai aspre„, a spus artistul plastic Ștefan Potop, președintele Filialei Neamț a UAP. Cu alte cuvinte, artiștii plastici trebuie să desfășoare constant activitate în cadrul UAP.

În privința tinerilor, pictorul Ștefan Potop spune că nu ducem lipsă de talente. „Talent există. Față de alte țări, avem un avantaj, și anume existența liceelor vocaționale de tradiție. Astfel, putem vorbi de un nivel profesionist al abordării domeniilor artistice încă de la vârste mici, cu toate că istoria artei ne-a arătat că artiștii s-au consacrat și fără diplome„, a spus preșdintele UAP Neamț.

 

Pictură, grafică și fotografie, prin ochii artistului plastic Cristinel Ionel Prisacaru

 

Între cei 18 de artiști din județ care vor prezenta expoziții personale se numără și romașcanul Cristinel Ionel Prisacaru (foto).
Tânărul artist plastic Cristinel Ionel Prisacaru are în lucru o expoziție personală la Galeria „Lascăr Vorel” din Piatra Neamț.
Intenționez să aduc, în luna octombrie, în fața publicului nemțean, pictură de șevalet în ulei pe pânză și pe carton. Vor fi lucrări vechi și noi, pe care le voi reuni într-o expoziție pe tematică diversă„, a spus pictorul romașcan.

Până în luna octombrie, Cristinel Prisacaru are în lucru proiectul „Sub lupă”, realizat împreună cu elevi de la unitățile de învățământ din Roman care activează la Cercul de pictură din cadrul Clubului Copiilor și Elevilor din Roman. Proiectul se află la ediția a II-a și constă într-o expoziție de caricatură, grafică și portretistică.

Monumentele istorice din Roman, și nu numai, aflate într-o stare avansată de degradare, se vor afla în centrul unui proiect inițiat de pictorul Cristinel Ionel Prisacaru. „Am în vedere un concurs de fotografie, pe care l-am intitulat «Identități pierdute» și care va scoate în evidență starea în care se află monumentele istorice. Prin acest proiect, îmi propun să trag un semnal de alarmă vizavi de clădirile care se sting alături de noi„, a precizat artistul plastic.

COMENTARII

WORDPRESS: 0