HomeActualitate

Arta, formă de rugăciune pentru un pictor romaşcan

Părintele Ioan Blaj (foto), parohul bisericii romano-catolice din Teţcani a făcut din pictură o mare pasiune. În luna martie, el îşi va da doctoratul în această artă. Cele mai multe tablouri pictate de el au ajuns cadouri pentru cunoscuţi.

 

 

Este binecunoscut faptul că Institutul Teologic Franciscan din Roman reprezintă o pepinieră de oameni de cultură şi cercetători. Mediul propice studiului şi resursele de documentare dau posibilitatea multor preoţi să-şi dea doctoratul în diferite domenii, multe dintre acestea fiind în muzică, istorie sau lingvistică. Cu toate acestea, există şi preoţi care, dincolo de activităţile obişnuite pe care le implică păstorirea unei parohii, îşi fac timp şi pentru pasiunea lor de-o viaţă. Acesta este şi cazul preotului Ioan Blaj, parohul bisericii romano-catolice „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Teţcani, comuna Gherăeşti. Pasiunea sa pentru artă, în special pentru pictură, a fost atât de puternică încât a decis să nu se rezume numai la a picta tablouri, ci la aprofundarea studiului picturii, pentru a înţelege mai bine actul creator. „Pasiunea pentru pictură am avut-o de când mă ştiu. Am început să pictez încă de când eram mic, dar acum pictez mai rar. Nici nu mai ţin minte la ce vârstă am început să pictez”, povesteşte părintele Ioan Blaj.

Cu toate acestea, adevărata lui chemare a fost preoţia, astfel că s-a înscris la Institutul Teologic din Iaşi. Născut chiar în Ajunul Naşterii Domnului, pe 24 decembrie 1958, la Răducăneni, el a fost hirotonit preot în aprilie 1987, iar din 2003 este paroh la Teţcani. „Nu am avut niciodată vreun profesor de desen sau de pictură. Tot ce am învăţat am învăţat de unul singur, aşa că mă consider o persoană cu mult simţ autodidactic. Nici în seminar nu mi-am uitat pasiunea. După ce am terminat Institutul Teologic, m-am înscris la master la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi”, a mai povestit părintele Blaj.

După ani de studii aprofundate, el a reuşit să facă un master în filosofia artei şi în managament cultural. Cum era şi firesc, următorul pas pe care l-a considerat normal a fost teza de doctorat. „Nu mi s-a părut un lucru neobişnuit. Am lucrat mai mulţi ani la documentare, iar acum teza de doctorat e aproape gata. Pe 9 martie mă voi înscrie pentru susţinerea doctoratului, la Iaşi. Teza tratează mesajul biblic transmis de către pictura lui Michelangelo. Este un studiu mai amplu despre Renaştere, dar care pune cel mai mare accent pe opera lui  Michelangelo. În ceea ce priveşte picturile mele, prefer să abordez mai mult teme biblice, în special portrete. Peisaje întâlnim la majoritatea pictorilor. Cele mai multe tablouri le-am făcut cadou cunoscuţilor”, a mai spus părintele Ioan Blaj.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 0