Un grup de 40 de arhitecţi din ţară, care fac o deplasare documentară la mănăstirile moldave şi în Bucovina de peste Prut, va poposi, pe 5 iunie, la Roman. Din grup face parte şi arhitectul Gheorghe Ionaşcu, fost elev al Liceului „Roman-Vodă” din Roman.
„Am organizat această deplasare de documentare cu sprijinul Uniunii Arhitecţilor din România şi al Asociaţiei Culturale «Pro Basarabia şi Bucovina». Scopul acestei deplasări este de a cunoaşte aceste locuri deosebite, încărcate de istorie. Avem o hartă a Bucovinei istorice pe care am însemnat toate locurile pe care ne-am propus să le vizităm, printre care cetăţile Hotin şi Cameniţa, ţinutul Herţa, Cernăuţi şi multe alte locuri interesante. Ne vom opri şi la Roman pentru câteva ore, deoarece este oraşul meu de suflet, unde mi-am petrecut cei mai frumoşi ani”, a spus arhitectul Gheorghe Ionaşcu.
Gheorghe Ionaşcu este autor şi şef de proiect a peste 120 de proiecte de construcţii realizate în perioada 1968 – 1990. Este membru al Academiei Oamenilor de Știinţă din România, membru în Comitetul Naţional MAB (Omul şi Biosfera) – UNESCO. Născut în localitatea Bozienii de Sus, Gheorghe Ionaşcu a fost elev al reputatului profesor de matematică Alexandru Cojocaru. „Am inhalat cu nesaţ îndrumările profesorilor de desen, disciplină la care aveam talent. Am participat la expoziţiile de pictură şi am câştigat un premiu cu o lucrare reprezentând debarcarea omului cu o rachetă pe Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn, lucrare care a fost apreciată la acea vreme”, îşi aminteşte arhitectul Gheorghe Ionaşcu.
Și, cum pe aleile parcului din Roman s-au înfiripat, mărturiseşte arhitectul, primele prietenii cu fetele, a scris primele poezii şi a pus la cale primele planuri de carieră în discuţii aprinse cu colegii, Gheorghe Ionaşcu a inclus un popas şi în parcul din Roman.
[sam id=”3″ codes=”true”]
Comentarii