Prima paginăSocialSanatate

Arhiepiscopia Romanului readuce la viaţă Spitalul Vechi

Dimensiune text

În luna august încep lucrările de reabilitare şi extindere la Spitalul Vechi. În clădire vor funcţiona un azil de bătrâni, un spital de recuperare şi cabinete medicale moderne. Proiectul finanţat de Arhiepiscopia Romanului ar urma să fie gata în trei ani.

spitalul vechiSpitalul Vechi din Roman, unul dintre cele mai vechi aşezăminte spitaliceşti din ţară, clădire monument de arhitectură din secolul XIX, aflat, în acest moment, într-un stadiu avansat de degradare, va fi transformat într-unul din cele mai moderne spitale de recuperare din zona Moldovei. Proiectul aparţine Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care are în proprietate imobilul şi se află, în acest moment, în stadiul obţinerii avizelor din partea Ministerului Sănătăţii, Ministerului Culturii şi al Ministerului Muncii.

Lucrările la exteriorul clădirii vor începe la 1 august, iar termenul de execuţie este de trei ani. În proiect sunt prevăzute reabilitarea şi extinderea clădirii, care va fi transformată, în final, într-un aşezământ spitalicesc, care va purta numele de „Precista Mare” şi care va fi destinat, în special, îngrijirilor paliative şi recuperărilor post operatorii şi post traumatice.

Dacă, la exterior, clădirea va arăta întocmai ca atunci când a fost dată în folosinţă – proiectul urmând să reconstituie imaginea spitalului conform celei mai vechi fotografii în care apare clădirea, datată înainte de anul 1900 -, la interior aşezământul va fi unul modern, cu compartimentări şi dotări conforme cu cele mai noi reglementări din domeniu. „În aceeaşi clădire vor funcţiona trei compartimente. În aripa dinspre stradă va funcţiona un azil de bătrâni, în cealaltă aripă va funcţiona spitalul de recuperare, cu 80 de paturi, destinat tuturor categoriilor sociale, iar în partea centrală vor fi amenajate cabinete medicale. La subsol vor fi amenajate, de asemenea, cabinete medicale, săli de tratament, laboratoare pentru analize, iar curtea spitalului va fi amenajată ca o grădină, care, prin construcţie, va asigura şi iluminarea spaţiilor de la subsol. Spitalul Arhiepiscopiei nu va intra în concurenţă cu spitalele aflate deja în judeţ. Tocmai din acest motiv, ne-am axat pe dezvoltarea unei laturi foarte importante, cea de recuperare post operatorie, pentru care nu există, în acest moment, alternativă locală. Este un spital gândit să completeze serviciile medicale existente acum, nu să le facă concurenţă”, a precizat juristul Aurelian Alexa, managerul proiectului.

spitalul vechiProiectul va fi finanţat de Arhiepiscopia Romanului şi de partenerii acestei instituţii, care cred în viabilitatea acestui proiect. „Avem deja parteneriate încheiate cu diverse persoane, atât din ţară, cât şi din străinătate, care vor asprijini financiar punerea în practică a proiectului. Sperăm, de asemenea, să primim sprijin şi din partea comunităţii, cu atât mai mult cu cât aşezământul nu va fi al Arhiepiscopiei, ci al întregii comunităţi. Vom demara campanii de informare, cu scopul de a ne face cunoscute intenţiile şi demersurile şi de a atrage cât mai mulţi colaboratori. Suntem deschişi colaborărilor viitoare, care să asigure funcţionarea aşezământului. Vom avea contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate şi nu excludem posibilitatea atragerii de fonduri europene pentru dotare sau parteneriatele de gen public-privat. În acest scop, am avut deja o întâlnire la sediul Arhiepiscopiei cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene şi ai unor instituţii medicale din zona Moldovei, pentru ca intenţiile noastre să fie cunoscute şi pentru a pune bazele colaborărilor viitoare”, a spus juristul Aurelian Alexa.

Pentru început, aşezământul spitalicesc „Precista Mare” va oferi aproximativ 250 de locuri de muncă, urmând ca, după trei ani de funcţionare, numărul angajaţilor să ajungă la 500. „Am luat deja legătura cu medici rezidenţi, cărora intenționăm să le asigurăm stagii de specializare în spitale de prestigiu din ţară şi din străinătate, care să lucreze, apoi, în spitalul nostru. De asemenea, în spital vor consulta, de câteva ori pe lună, medici cunoscuţi deja, de la mai multe specializări”, a spus managerul de proiect Aurelian Alexa. Reabilitarea Spitalului Vechi reprezintă doar începutul transformării în care va intra zona oraşului cuprinsă între Biserica Precista Mare şi Arhiepiscopia Romanului. „Planul de ansamblu cuprinde transformarea zonei într-un pietonal, care să înglobeze şi spaţiul din spatele Spitalului Vechi. Acolo ar urma să fie amenajat un parc, ce urmează a fi folosit atât de persoanele internate în spital, care se pot deplasa, dar şi de toţi romaşcanii, şi o pasarelă care să lege Arhiepiscopia Romanului de Biserica Precista Mare. Această zonă ar urma să completeze arhitectura oraşului şi să continue Pietonalul Ștefan cel Mare”, a precizat managerul de proiect Aurelian Alexa.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0