Prima paginăActualitate

Arbori seculari tăiați ilegal la Gâdinți

Arbori seculari tăiați ilegal la Gâdinți

Dimensiune text

 

Marți, 10 martie, Garda Forestieră Neamț s-a autosesizat cu privire la lucrările de exploatare care se desfășoară în comuna Gâdinți, pe aliniamentul drumului județean DJ 207D, informează un comunicat al Gărzii Forestiere Suceava, instituție în cadrul căreia funcționează Garda Forestieră Neamț.

Astfel, conform Gărzii Forestiere, în urma controlului efectuat la fața locului, s-a constatat existența a 14 cioate rezultate prin tăierea a 14 arbori seculari, specia plop alb, fără ca arborii destinați tăierii să fie inventariați și marcați cu dispozitive speciale de marcat de către personalul silvic, în conformitate cu normele tehnice. Implicit, nici materialul lemnos transportat de la locul recoltării nu a fost transportat cu avizele de însoțire cu regim special, prevăzute de lege.

Reprezentanții Gărzii Forestiere afirmă că prevederile din Codul Silvic stabilesc foarte clar că aliniamentele de arbori situate de-a lungul căilor de transport și comunicație reprezintă vegetație forestieră din afara fondului forestier național, proprietarii acesteia având obligația să respecte normele tehnice silvice privind evaluarea masei lemnoase și reglementările privind circulația materialelor lemnoase.

„Personalul de specialitate din cadrul Gărzii Forestiere a inventariat cioatele rezultate prin tăierea ilegală a celor 14 arbori, rezultând un volum de 88 de metri cubi, unele cioate având diametre de 2,5 metri. Prejudiciul creat a fost evaluat la peste 40.000 de lei. Fapta constatată constituie infracțiune silvică și este sancționată cu închisoare de la 2 la 7 ani. Constatările Gărzii Forestiere au fost aduse la cunoștința Inspectoratului Județean de Poliție, în vederea efectuării de cercetări pentru a stabili persoanele care se fac vinovate de tăierea ilegală a arborilor și furtul materialului lemnos rezultat”, precizează, în comunicatul citat, inginerul Mihai Gășpărel, inspector șef al Gărzii Forestiere Suceava.

 

 

Foto: Garda Forestieră Suceava

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • Mișu 2 ani

  Vreți să spuneți că a văzut cineva și a luat atitudine???…

  La fel s-au ucis salcâmii cu tulpina de peste 1 metru grosime de la fosta școală de șoferi de pe str. M.Eminescu… cioarele se văd și acum…

  AVEM GARDIENI,POLIȚIȘTI… LEGAȚI LA OCHI

 • Ioan 2 ani

  A venit domnul ,,ministru” Achiriloaie si a spus ca totul este legal…

 • Toma george 2 ani

  Asta este o CRIMA . In Germania taierea unui singur copacel fara autorizatie , nemti o investigheaza ca o crima impotriva umanitatii deoarece se considera ca prin taierea copacului sa privat restul populatiei de oxigenul respectiv (lucrurile trebue privite in ansamblu prin prisma POLUARI).