HomeSocial

Aproape 50.000 de pensionari își vor primi banii reținuți pe nedrept

La începutul acestei săptămîni, primul ministru Victor Ponta a anunțat că s-a convenit, împreună cu Fondul Monetar Internațional, să se restituie pensionarilor contribuțiile oprite, pe nedrept, la CAS. Banii ar urma să fie restituiți, începînd cu 1 iunie, în 16 tranșe egale, corespunzătoare perioadei în care au fost opriți din pensii.

 

În anul 2010, s-a adoptat o ordonanță de urgență potrivit căreia persoanelor cu pensii de peste 740 de lei li se oprea, începînd cu 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% din drepturile bănești drept contribuție de sănătate. Pînă la data de 1 ianuarie 2011, doar pensionarii care primeau pensie de peste 1.000 de lei plăteau CAS. Practic, li se reținea 5,5% din tot ce depășea 1.000 de lei. După 1 ianuarie 2011, pragul de impozitare a coborît la 740 de lei, iar contribuția s-a extins asupra întregii pensii și nu doar asupra diferenței. Anul acesta, Curtea Constituțională a constatat că această decizie este constituțională doar în măsura în care procentul de 5,5% se aplică numai asupra veniturilor care depășesc 740 de lei. Adică procentul trebuie să se aplice doar asupra diferenței dintre pensie și nivelul de 740 de lei, și nu asupra întregii pensii.

În această situație sînt aproximativ 50.000 de pensionari din județul Neamț, care își vor primi înapoi banii reținuți. „Deocamdată, nu s-a făcut nici un calcul pentru a vedea suma totală care trebuie restituită, însă, cu siguranță, ea este uriașă. Așteptăm mai multe precizări, pentru că nu s-a spus dacă banii vor fi restituiți de către Casa Națională de Asigurări ori din fondul de rezervă al statului„, a declarat jurist Valerică Frățilă, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0