În această perioadă, populația trebuie să folosească rațional resursele de apă, astfel încât acestea să fie suficiente pentru toți beneficiarii, în situația în care în 214 localități din 17 județe, inclusiv județul Neamț, alimentarea cu apă se face în regim restricționat, informează un comunicat emis marți, 19 iulie, de Administrația Națională „Apele Române”.
Conform Raportului de monitorizare realizat de specialiștii Apelor Române, precum și de la nivelul Administrațiilor Bazinale de Apă, în ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor (17 județe) funcționează în regim restricționat: „Restricțiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult și apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare. Aceeași situație, de creștere a consumului prin utilizarea apei din rețea pentru udarea terenurilor agricole, a condus la instituirea restricțiilor în localitățile din județele sus-menționate”.
În ceea ce privește sistemele de alimentare cu apă centralizate din județele Bacău, Neamț și Vrancea, acestea au sursă de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricțiile sunt determinate de creșterea consumului de apă pentru irigații, arată reprezentanții Apelor Române. În 345 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 județe) sunt fântâni secate parțial, unde autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri de transport a necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puțuri.
„Rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață. Administrația Națională «Apele Române» amintește populației că este nevoie să folosim rațional resursele de apă astfel încât acestea să fie suficiente pentru toți beneficiarii”, mai precizează reprezentanții Apelor Române, care au publicat pe site-ul instituției și un ghid pentru populație în privința economisirii apei, disponibil la acest link: https://rowater.ro/mic-ghid-de-economisire-a-apei/.
Comentarii
Rationalizati apa prin a nu avea apa ?Azi este a3a zi de cand nu avem apa!Cum este posibil?
Cu acesti conducatori va fi si mai rau.