HomeNeamt

Apă de un metru în gospodăriile din Botești

50 de gospodării au fost inundate în comuna Botești. Pompierii lucrează și la această oră pentru a scoate apa din curți și a decolmata fîntînile.

 

 

Ploaia de marți seară și din noaptea de marți spre miercuri a făcut pagube în comuna Botești. În satele Botești, Barticești și Nisiporești, aproximativ 50 de gospodării au fost afectate, în unele cazuri apa ajungînd în curțile oamenilor chiar și pînă la un metru. Zeci de fîntîni au fost afectate, pompierii lucrînd chiar și la această oră pentru scoaterea apei din curți și decolmatarea fîntînilor.

Din cele 50 de gospodării afectate la Botești, 12 locuințe au fost inundate în satul Barticești, zece locuințe au fost inundate în satul Nisiporesti, iar alte nouă case au fost inundate în satul Botești. Pe lîngă acestea, au fost inundate zece anexe în Nisiporești și nouă în Barticești.

Detașamentul de Pompieri Roman a intervenit pentru evacuarea persoanelor și a apei din gospodăriile afectate de fenomenele meteo periculoase în comuna Botești. Pe timpul intervenției au fost salvate și evacuate la rude patru persoane. Comitetul Local pentru Situații de Urgență Botești a intervenit cu saci de nisip, pentru dirijarea apei în zonele nelocuite. La intervenția de la Botești au participat inspectorul șef al ISU Neamț, prim adjunctul inspectorului șef al ISU și subprefectul județului.

Probleme au fost și în alte zone din județ. În comuna Vînători Neamț, un arbore a căzut pe partea carosabilă și pe un autoturism. În comuna Agapia, sat Agapia, două podețe și aproximativ 100 hectare de teren agricol au fost afectate. În comuna Agapia, sat Săcălușești, un podeț și aproximativ 650 de hectare de teren agricol au fost afectate. În orașul Tîrgu Neamț, o stradă a fost inundată și un beci a fost inundat pe strada Ion Creangă, iar în comuna Zănești mai multe gospodării nu sînt alimentate cu energie electrică.

O comisie numită prin ordin al prefectului județului Neamț, formată din reprezentanți Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț și ai Consiliului Județean Neamț s-a deplasat în comunele Ruginoasa, Dulcești, Doljești, Făurei, pentru evaluarea pagubelor produse în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase din perioada 28 – 31 mai.
Ploaia torențială de pe 30 mai a rupt drumul comunal DC186, între Ruginoasa și Brițcani, un drum sătesc este impracticabil, au fost afectate zeci de hectare de culturi, în proporție de circa 60%, iar asfaltul de pe o porțiune de 200 de metri dintr-un drum comunal din Bozieni a fost distrus. În plus, șapte case au fost inundate, iar apa din patru fîntîni nu mai este potabilă„, a declarat primarul comunei Ruginoasa, Nicu Chirilă.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Reporterasul lui peste,in momentul in care te-ai deplasat la inundatiile care au fost,nu cumva,asa,ca din intamplare,ai trecut si prin apa care trecea peste sosea in dreptul loc Gheraestii-Noi?Oare a traversat apa aia localitatea sau s-a evaporat?Au fost oare inundate gospodarii si in Gheraestii-Noi sau a fost doar o inchipuire a celor care s-au trezit cu apa in curti si gradini?Neinteresant pentru tine,nu?