Prima paginăRural

Apă de la robinet pentru locuitorii din satele Bîra

Dimensiune text

Peste 100 de locuitori ai satului Bîra și-au manifestat dorința de a se branșa la rețeaua stradală de apă potabilă. Asfaltul pe drumurile publice și activitățile culturale într-un spațiu adecvat sînt puse pe lista de așteptare.

 

 

Una dintre realizările principale ale comunei Bîra este finalizarea proiectului de alimentare cu apă. Reabilitarea unității de învățămînt din Satul Nou (Rediu), asfaltarea drumurilor comunale și construcția unui cămin cultural sînt proiecte reprogramate, din cauza unui buget local restrîns, pentru anul viitor.

 

Reabilitarea școlii din Satul Nou este amînată

 

Lipsa fondurilor face imposibilă reabilitarea școlii din localitatea Satul Nou (Rediu), comuna Bîra, aflată la 15 kilometri de Roman. Cu 12 ani ani în urmă, autoritățile locale au încercat reabilitarea clădirii, construită în anii ’60, dar evaluările recente au arătat fisuri serioase în pereți și tavane. „Clădirea este veche și se impun lucrări de consolidare și conservare a clădirii. Construcția școlii s-a realizat fără armătură în fundație, ceea ce a făcut ca lucrările de consolidare, făcute în anii 2000, să nu-și fi atins scopul, pentru că fisurile în pereți și tavane au reapărut și chiar s-au accentuat. Bugetul local nu poate permite, în acest moment, reabilitarea clădirii, dar sperăm ca anul viitor să putem vorbi despre o reparație capitală. Interesul nostru pentru reabilitarea școlii este cu atît mai mare cu cît numărul de copii din satul Rediu este în creștere„, a precizat Dănuț Petraru, primarul comunei Bîra (foto).

Construcția nu prezintă pericol, spun autoritățile locale, pentru cei 14 elevi din ciclul primar. „Copiii învață într-o singură clasă, în regim de dublu simultan, într-o sală care nu este afectată de fisurile din zidurile clădirii„, a spus primarul comunei Bîra. Autoritățile locale își propun ca fondurile ce vor fi alocate refacerii școlii să includă și introducerea utilităților – apă curentă și sistem de încălzire. Pînă cînd administrația va putea readuce și unitatea școlară la standarde europene, singura investiție care se poate face la școala din Satul Nou este amenajarea unui gard împrejmuitor și a unor alei betonate.

 

Sătenii se branșează la rețeaua de alimentare cu apă

 

Unul dintre proiectele finalizate ale comunei Bîra este cel integrat, de alimentare cu apă și canalizare în localitățile Bîra și Satul Nou. Proiectul, realizat prin măsura 3.2.2. „Renovarea și dezvoltarea satelor”, a cuprins și amenjarea unei stații de epurare. „Avem peste 100 de solicitări din partea cetățenilor pentru branșarea la rețeaua stradală de apă potabilă. Oamenii au început să-și construiască acele cămine în care se vor instala contoare pentru branșamentele individuale. Acest proiect este de mare utilitate pentru satele noastre, situate într-o zonă colinară, cu mari probleme în alimentarea cu apă în perioada secetoasă„, a declarat Dănuț Petraru, primarul comunei Bîra.

Deși rețeaua de alimentare cu apă a fost dată în folosință anul trecut, locuitorii satului Bîra nu au putut folosi apa de la robinet. „Sistemul de alimentare cu apă potabilă a comunei Bîra din sursa Timișești se face prin două puncte: Oțeleni și Bîra. Apa a înghețat în bazinele situate în cele două locații. Nu pot da o explicație specializată, dar cred că lipsa consumatorilor este una dintre cauzele care a făcut nefuncțională rețeaua. Sînt porțiuni unde coloana de apă este suspendată peste pîrîul Albuia și temperaturile scăzute din această iarnă ar fi putut provoca o defecțiune la alimentare„, a spus primarul comunei Bîra.

Edilul comunei Bîra așează pe lista cauzelor care au dus la sistarea alimentării cu apă și inconștiența unor săteni, care au rupt izolația de pe conductă.

 

Drumurile și căminul cultural, proiecte de viitor

 

Modernizarea drumurilor publice și construirea unui cămin cultural sînt în atenția autorităților publice. Asfaltarea a 14 kilometri de drum prin Programul „10.000 kilometri de drumuri județene și locale”, inițiat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, nu a primit finanțare. Nici proiectul de construcție a unui cămin cultural prin Programul prioritar național pentru proiectarea și construirea de sedii pentru așezăminte culturale în localitățile unde nu există aceste instituții, prin Compania Națională de Investiții, nu a fost declarat finanțabil. „Construcția unui cămin cultural este necesară, pentru că în comună nu există nici un așezămînt cultural, iar elevii și tineri nu au unde desfășura activități specifice„, a spus primarul comunei Bîra.

COMENTARII

WORDPRESS: 0