HomeActualitateRoman

Anul nou vine la Roman cu proiecte europene

Angajaţii Primăriei Roman lucrează la definitivarea documentaţiilor pentru proiectele prin care se doreşte accesarea de fonduri europene din exerciţiul financiar 2014 – 2020.

„Direcţia de Urbanism are sarcină să se ocupe de finalizarea proiectelor, a avizelor, partea de final. Ne pregătim, în această lună, să depunem primele proiecte europene. Din informaţiile pe care le avem de la Bucureşti, pentru că acum avem o transparenţă şi o accesibilitate mai mare la reprezentanţii Guvernului, luna ianuarie-februarie va însemna demararea, deja, a depunerii unor proiecte. Iar primele care vor intra vor fi proiectele pentru reamenajare pe sistematizarea energetică a locuinţelor – avem deja în lucru un proiect pentru un grup de blocuri – şi, de asemenea, pentru clădiri publice şi pentru clădiri de patrimoniu. Pe patrimoniu vom depune două: Casa Celibidache şi Muzeul personalităţilor romaşcane – casa Manolescu Strunga -, actualmente Grădiniţa nr. 12, de pe strada Cuza-Vodă. Alte două proiecte vor fi depuse pentru clădiri publice: pentru reabilitarea Primăriei municipiului Roman – este cel mai mare şi mai greu proiect, fiindcă sunt în jur de 6.000 de metri pătraţi – şi pentru realizarea Centrului multicultural de promovare prin sistem video şi audio a municipiului Roman, centrul Unirea”, a declarat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Clădirea în care funcţionează Grădiniţa nr. 12 este un imobil clasificat ca monument istoric de interes local. Imobilul, în care a funcţionat o unitate a fostei Securităţi înainte de 1989, are mare nevoie de reparaţii capitale, deoarece are probleme la structură. Costurile reabilitării unui monument istoric sunt foarte mari, iar autoritățile locale nu și-ar fi permis ca investiția să fie făcută cu fonduri de la bugetul local.

În luna martie vor fi lansate ghidurile solicitantului pentru proiectele de mediu, iar Romanul vrea să acceseze fonduri pentru trei proiecte. „Prin proiectul parc-zăvoi din zona fostului kartodrom, vrem să amenajăm o zonă frumoasă şi acolo. Un al doilea parc este părculeţul din zona Tic-Tac – Sucedava, din spatele blocurilor, care ţine din zona Kaufland, până la strada Mihail Jora. Un al treilea proiect este zona de faleză, zona care va ţine de la bazar până la podul de fier, cu pistă pietonală, cu pistă de biciclete, cu băncuţe, cu stâlpi de iluminat, cu foişoare. Acest lucru e mai de durată, fiindcă aici trebuie iniţiată o hotărâre de Guvern prin care să preluăm în administrare digul, astfel încât să-l modernizăm”, a precizat Laurenţiu Dan Leoreanu.

Primarul municipiului Roman a adăugat că pe domeniile sănătate şi învăţământ nu se poate depune, deocamdată, niciun proiect, din cauză că, la nivel naţional, nu au fost încă adoptate strategiile, dar că, în schimb, din luna ianuarie vor începe procedurile de licitaţie pentru proiectele pe care le doreşte realizate. Legislaţia permite acest lucru şi se adună punctaj la proiect.

Un alt proiect, care se va lansa în vara anului 2016, este în faza de strângere a datelor. „Am dispus inventarierea reţelelor electrice din Roman. Vrem să avem toată situaţia, pentru că dorim reabilitarea iluminatului public în întreg municipiul, prin iluminat inteligent, cu lămpi pe leduri, ceea ce va duce la o economie între 30 şi 40% din bugetul alocat pe iluminat public”, a mai spus şeful administraţiei locale.