În aceste zile au fost anunţate temperaturi foarte ridicate, iar angajatorii au obligaţia, atunci când afară sunt mai mult de 37 de grade Celsius sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80, să ia toate măsurile prevăzute de Legea securităţii şi sănătăţii în muncă şi hotărârile de guvern în aplicare, pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute.
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, ventilaţia la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, este necesară asigurarea apei minerale adecvate, câte doi-patru litri de persoană, precum şi echipamentul individual de protecţie şi accesul la duşuri.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure: examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute; primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. Aceste măsuri suplimentare se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.
„Neluarea măsurilor de prevenire constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni”, a precizat juristul Ioan Popescu, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ.
Comentarii