Prima paginăCultural

Andrei Dimitriu a fost decorat de Casa Regală a României

Dimensiune text

Decernarea distincţiei a avut loc la Castelul Peleş, în cadrul evenimentului organizat cu prilejul zilei de naştere a Alteţei Sale Regale Principesa Margareta. Decoraţia a fost acordată Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, prin directorul general Andrei Dimitriu, la împlinirea a 125 de ani de la primul concert organizat la Ateneul Român. Romașcanul Andrei Dimitriu a mai primit din partea Casei Regale şi ordinul Coroana României în grad de Cavaler. 

dimitriu 03

Romaşcanul Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, a primit miercuri, 25 martie, din partea Casei Regale a României, distincţia „Nihil Sine Deo”, la împlinirea a 125 de ani de la primul concert organizat la Ateneul Român. În cadrul evenimentului, organizat la Castelul Peleş, în perioada 24 – 25 martie, cu ocazia zilei de naştere a Principesei Margareta, Regele Mihai a conferit distincţia regală „Nihil Sine Deo” şi altor instituţii – Teatrul Naţional Iaşi, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Naţional Cluj, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

La eveniment au participat alteţe regale, reprezentanţi de seamă ai autorităţilor publice din ţară şi din Republica Moldova, personalităţi ale vieţii culturale, diplomatice, sportive şi reprezentanţi ai clerului şi societăţii civile. La dineul oferit în cinstea participanţilor a fost prezent şi Klaus Iohannis, preşedintele României, împreună cu soţia sa.

Distincţia acordată Filarmonicii „George Enescu” a fost înmânată directorului general Andrei Dimitriu de către Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României, ca o recunoaştere a contribuţiei aduse instituţiei – orchestra, corul, muzicienii, marii artişti care au fost prezenţi pe scena Ateneului – în slujirea culturii române. „Distincţia este legată de momentul inaugurării clădirii Ateneului Român, în urmă cu 143 de ani, şi împlinirea, anul trecut, în luna martie, a 125 de ani de la primul concert organizat. Printre motivele decernării acestei distincţii a fost enunţată şi buna colaborare a Casei Regale a României cu Filarmonica «George Enescu» din Bucureşti. «Nihil Sine Deo» este cea mai înaltă şi cea mai serioasă recunoaştere a contribuţiei unor persoane la zidirile culturale, ştiinţifice şi din alte domenii. Sunt la al doilea eveniment al Casei Regale a României în cadrul căruia mi s-a oferit o înaltă distincţie. Anul trecut, împreună cu Nicolae Licareţ (n.r. – pianist, clavecinist şi organist al Filarmonicii), am primit ordinul Coroana României în grad de Cavaler”, a declarat Andrei Dimitriu.

Distincţia regală se acordă personalităţilor de prim rang din diverse domenii de activitate – social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic şi militar – care au atins o vârstă respectabilă sau au realizat o performanţă notabilă, au avut o iniţiativă ieşită din comun, au dat dovadă de generozitate şi spirit de răspundere. Decoraţia poate fi acordată instituţiilor şi organizaţiilor sau ambasadorilor care şi-au adus contribuţia la promovarea relaţiilor ţării cu exteriorul.

Decoraţia „Nihil Sine Deo” (lat. «Nimic fără Dumnezeu») a fost instituită pe data de 30 decembrie 2009, la Palatul Elisabeta, şi este un simbol al trăiniciei, continuităţii, tradiţiei şi legitimităţii istorice a Casei Regale.

Andrei Dimitriu, romanvodistul care „dirijează” Filarmonica „George Enescu”

Andrei Dimitriu, prezent la Roman, în 2012, la dezvelirea bustului dirijorului Sergiu Celibidache

Andrei Dimitriu, prezent la Roman, în 2012, la dezvelirea bustului dirijorului Sergiu Celibidache

Născut în oraşul Alexandria, în 1945, Andrei Dimitriu a fost „adoptat” de Roman, oraş în care şi-a desăvârşit studiile gimnaziale şi liceale. A fost un absolvent de excepţie al Liceului „Roman-Vodă”, la fel ca fratele său Sorin.

Andrei Dimitriu a urmat cursurile Institutului Politehnic, pe care le-a finalizat în 1968. A practicat ingineria, fiind în conducerea câtorva firme importante din domeniu – director comercial la IUC „Griviţa” Bucureşti şi director al Sind România. A făcut parte din consiliile de administraţie ale unor societăţi comerciale şi bănci cunoscute – Petrotub, Rulmentul, ASIROM şi BCR. A fost secretar de stat, preşedintele Agenţiei Române de Dezvoltare şi şeful Departamentului pentru Promovarea Investiţiilor Străine din Ministerul Privatizării. A consiliat în probleme de management preşedinţi de bănci, a fost consilierul primului ministru Radu Vasile şi al preşedintelui Emil Constantinescu. Este autorul a numeroase lucrări, eseuri şi articole de specialitate şi politice.

De la instalarea sa ca preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune, aceasta a cunoscut o dezvoltare în direcţia investiţiilor şi a politicilor editoriale. Din martie 2010, Andrei Dimitriu este director general al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

Nu a uitat niciodată de unde a plecat. A revenit la Roman întotdeauna cu gânduri de recunoştinţă pentru liceul care l-a format ca om: „Eu susţin cu tărie necesitatea înfiinţării şcolilor de elită, a acelor şcoli în care rigoarea să fie formidabilă, concurenţa reală, pentru că acolo vor fi formate valorile. «Roman-Vodă» este una dintre aceste şcoli. Pentru mine şi pentru familia mea, această şcoală înseamnă foarte mult. Tatăl meu a fost profesor de matematică aici, acum 90 de ani, iar străbunicul meu a fost unul dintre cei care au pus bazele şcolii. Sunt mândru că sunt romanvodist, spun acest lucru pretutindeni”, mărturisește Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

COMENTARII

WORDPRESS: 0