„Romanul are multe construcţii frumoase, interesante – de obicei cu oarece vechime -, care se constituie ca repere urbanistice şi arhitecturale. Mai mult, ansambluri de clădiri pot fi considerate interesante, atât prin realizare, cât şi ca simboluri ale urbei”, povestea, în urmă cu opt ani, arhitectul șef al municipiului, Ana Maria Alexe. După aproape 40 de ani de la creionarea primelor planuri de dezvoltare arhitecturală a orașului, Ana Maria Alexe a ieșit la pensie. Oficial, pe 18 iunie 2018, un număr rotund, deși arhitectura nu ține cont întotdeauna de coincidențe, de cifre potrivite, ci mai degrabă de viziune.
Ana Maria Alexe nu a ieșit în evidență în spațiul public, poate nici nu și-a dorit acest lucru, mai ales că „hățișurile” sistemului din administrație nu i-ar fi permis și nu permite nici acum arhitecților să „spună doar ce vor”. Poate de aceea, în 2012, pentru Ziarul de Roman, declara: „În administrație nu faci arhitectură, faci administrație, adică citești proiecte, gestionezi planuri urbanistice, verifici și veghezi să fie respectată legea”. Pentru cei care au cunoscut-o, Ana Maria Alexe a fost „mână de fier”, în felul său de a fi și cu o viziune proprie, care, dacă nu a putut fi implementată înafara sistemului, a fost prelucrată în interior, în administrație. Iar la Direcția de Urbanism din Primărie ea și-a făcut echipa, cu propria-i viziune arhitecturală, și timpul a dovedit că, indiferent de legislaturi, nu a dat greș, pentru că a avut, în primul rând, o fundație bine realizată, consolidată în timp
În exterior, a știut întotdeauna care îi este interesul și, mai presus, a știut să facă în așa fel încât acesta să coincidă cu al altora. Ne putem doar închipui că este greu, de cele mai multe ori, să fii de acord cu „bazaconiile unora”, cum a fost – că așa erau vremurile – „poluarea” orașului cu garaje și chioșcuri, când poate viziunea personală dicta clădiri cu „capu-n nori” sau construcții, monumente „mai istorice” decât cele cu care Romanul se poate încă mândri la acest moment. Până una alta, Ana Maria Alexe este unul dintre cei mai cunoscuți oameni din Roman, deși nu aparține locurilor, doar dacă nu ai apucat vreodată în toți acești ani să vrei să construiești ceva, orice. Colegii, constructorii și investitorii o știu cel mai bine, cât a lăsat ea să vadă, cât a lăsat-o sistemul să arate și cât a înțeles fiecare.
„Am luat admiterea a 13-a din 110, iar după șase ani am terminat a 13-a din promoția mea. Profesorii ne-au învățat nu doar să visăm, să construim, ci și să respectăm valori și norme care nu se schimbă după modă. Când un proiectant sau coleg arhitect răspunde comenzii clientului «așa îmi place mie, așa vreau», nu mai putem vorbi despre arhitectura care să modeleze, rolul meu este redus la planificare, urbanism, sau sistematizarea de pe timpuri. Impun respect față de lege și încerc să-i învăț pe solicitanții de autorizații că frumosul, estetica orașului are nevoie de mai mult decât de un proiect bun pentru constructor”, susținea, în interviul acordat în 2012 Ziarului de Roman, arhitectul șef al municipiului Roman, Ana Maria Alexe.
Până la organizarea unui alt concurs, Primăria municipiului Roman are o Direcție de Urbanism funcțională și va alege, conform criteriilor și legislației, un nou arhitect șef, o nouă viziune, dar același reglementări, ale statului.
Comentarii
La cat de pestriț este orașul, putem spune că a făcut o treabă …de culoare [m***].
Pensie lungă și frumoasă ii dorim!
Sanatate si multe bucurii! PENSIE LUNGA!
Profesorul Grigore Ionescu, autorul celebrului tratat de istorie a arhitecturii romanesti si unul dintre cei care au avut curajul sa protesteze impotriva distrugerii unor cartiere si monumente istorice ale Bucurestiului in „Epoca de Aur”, ar fi cu siguranta incantat si mandru in acelasi timp de ceea ar avea de vazut in Romanul actual, atat in mod direct, cat si prin comparatie cu destule imagini din urma cu cateva decenii….