Prima paginăActualitateRoman

Amenzi usturătoare pentru producătorii din piețele romaşcane

Dimensiune text

Mulţi dintre producătorii agricoli care vând în pieţele romaşcane sunt pasibili de amenzi de până la 22.500 de lei, deoarece nu deţin noile documente care le-ar permite vânzarea mărfii în mod legal. Carnetele de comercializare şi atestatele de producător par să lipsească cu desăvârşire, însă fermierii spun că încă nu au noile acte, dar urmează să le primească în cel mai scurt timp.

„Încă nu am carnet de comercializare, dar trebuie să-l primesc în câteva zile. Suntem mulţi în situaţia asta. Am fost luaţi pe nepregătite şi sper să nu avem de suferit din această cauză. Din câte am înţeles, sunt mari amenzile. Numai asta ne mai lipseşte acum, când lumea cumpără tot mai puţin”, ne-a spus un pieţar. Ca el sunt mulţi, unii chiar neavând habar de ce documente au nevoie.

Primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, a avertizat că vor urma controale, iar cei care sunt în neregulă vor fi amendaţi. „În pieţe vin producători din zona Galaţi, zona Matca. Cu cei din zona noastră nu avem probleme, ci cu ceilalţi care vin din alte părţi, unde trebuie constatată proprietatea sau concesiunea asupra terenului de producţie, adica unde trebuie să se facă verificări că există acea producţie. Până la urmă, cine este comerciant îşi plăteşte taxele, iar cel care este producător are o facilitate în plus, dar sunt unii care sunt intermediari și se dau producători. Legea 145 din 2014 vine şi stipulează în mod clar ce are de făcut fiecare. Noi eliberam pentru ai noştri şi vom verifica pe toata lumea”, a precizat primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu.

Trebuie menţionat faptul că, potrivit Legii 145 din 2014, comercializarea produselor agricole proprii fără deţinerea unui atestat de producător valabil şi fără carnet de comercializare se pedepseşte cu amendă de la 15.000 de lei la 22.500 de lei. În acelaşi timp, vânzarea unor produse agricole, altele decât cele din producţie proprie, în baza carnetului de comercializare, se sancţionează cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei. Producătorul este sancţionat cu o amendă de la 200 la 1.000 de lei dacă a vândut marfa şi nu a completat fila din carnetul de comercializare. Pe durata transportului produselor achiziţionate de la producătorii agricoli, comerciantul sau intermediarul trebuie să deţină fila din carnet care justifică provenienţa mărfii, cantitatea, etc. Dacă nu are această filă, amenda este de la 200 la 1.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 6.000 de lei la 10.000 de lei şi confiscarea cantităţilor de produse, pentru persoane juridice. Fermierii care trasportă marfa din fermă până la piaţă şi nu au fila din carnet completată riscă amenzi între 3.000 şi 4.000 de lei.

Noile documente se obţin, la cerere, de la primăria de care ţine ferma sau unde se produce marfa care ajunge pe tarabele pieţelor.

COMENTARII

WORDPRESS: 0