Prima paginăEconomie

Amenzi usturătoare pentru patronii certaţi cu legea

Dimensiune text

Inspectori ai ITM au verificat şi sancţionat, în luna iulie, zeci de agenţi economici.

Luna iulie a fost la propriu fierbinte pentru cei 20 de inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ care au verificat 288 angajatori şi au constatat 452 deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al sănătăţii şi securităţii în muncă, fiind aplicate 169 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 257.500 de lei. Numai controalele în legătură cu relaţiile de muncă făcute la 197 de agenţi economici au atras 50 de sancţiuni contravenţionale, însumând 231.500 de lei. În plus, au fost depistaţi 12 angajatori la care lucrau 37 de persoane fără forme legale de angajare, în aceste cazuri cuantumul amenzilor fiind de 180.000 de lei.

În cazul a doi angajatori la care lucrau 19 persoane fără forme legale de angajare, s-a înaintat organelor de cercetare penală documentaţia necesară pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 264, alin. 3 şi art. 265, alin. 1 din Legea nr.53/2003 republicată. Șantieriştii au scăpat mai ieftin, la doi agenţi economici, cu 144 de salariaţi, fiind depistate doar trei nereguli, pentru care s-au dat două avertismente contravenţionale şi o amendă în valoare de 4.000 lei.

„Au fost depistate, deasemeni, 30 de persoane pentru care angajatorii au înregistrat contractele individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic cu încălcarea termenului prevăzut de HG nr. 500/2011 (art. 4, alin. 1, lit.a – cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză). Au fost dispuse 64 de măsuri pentru remedierea neconformităţilor, au fost aplicate 12 avertismente contravenţionale şi două amenzi în valoare totală de 2.000 lei”, ne precizează inspectorul şef al ITM Neamţ, jurist Ioan Popescu.

Informare gratuită pentru a nu plăti scump încălcarea legii

Reprezentanţilor ITM Neamţ le revine şi misiunea de a transmite, lunar, primăriilor şi Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă, situaţia nominală a persoanelor beneficiare de venit minim garantat sau din familii care primesc alocaţie de sprijin care s-au încadrat în muncă, inclusiv a celor care au plecat cu contract de muncă în străinătate. Nici firmele care transportă, depozitează sau utilizează substanţe de uz fitosanitar şi îngrăşăminte chimice n-au fost ocolite de inspectorii ITM, doar trei avertismente contravenţionale fiindu-le aplicate celor trei agenţi economici verificaţi în iulie, deşi lipseau instrucţiuile proprii de securitate şi sănătate în muncă, salariatul care împrăştia substanţe fitosantare nu avea echipament individual de protecţie, iar lucrătorii nu erau informaţi şi instruiţi despre proprietăţile substanţelor chimice folosite. Abateri de aceeaşi natură au fost constatate la cinci agenţi economici din domeniul proiectării, executării şi exploatării reţelelor de distribuţie gaze naturale.

În acţiunea de informare şi conştientizare a autorităţilor publice locale cu privire la reglementarile legale în vigoare în domeniul relaţiilor de muncă şi domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ITM Nemţ a organizat, în luna iulie, dezbateri cu 21 de primari, secretari de primării şi persoane care gestionează resursele umane. „Ca o alternativă la activitatea de control, în iulie s-au organizat întâlniri cu 17 angajatori, ocazie cu care s-a evidenţiat din nou principalul obiectiv în domeniul relaţiilor de muncă, respectiv identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, cât şi riscurile ce le implică folosirea forţei de muncă fără forme legale. Au fost dezbătute rezultatele activităţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă şi s-a luat act de faptul că încă mai sunt angajatori care nu înţeleg să respecte dispoziţiile legale în domeniul legislaţiei muncii, folosind în continuare persoane fără forme legale de angajare”, a precizat inspectorul şef al ITM Neamţ.

Partajează articolul
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0