Prima paginăEconomie

Amenzi de sute de mii de lei și dosare penale pentru munca la negru

Amenzi de sute de mii de lei și dosare penale pentru munca la negru

Dimensiune text

 

În perioada 1-31 mai, 21 de inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț au efectuat 372 controale, ocazie cu care s-au constatat 426 de deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă și s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate. Urmare a controalelor efectuate, s-au aplicat 199 de sancțiuni contravenționale, însumând 359.500 de lei.

În domeniul sănătății și securității în muncă, în luna mai au fost realizate 156 vizite de control și evaluare la unități economice. Totodată, cu ocazia controalelor s-au aplicat 169 de sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 41.500 de lei. În luna mai, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț au fost înregistrate patru accidente de muncă, soldate cu incapacitate temporară de muncă.

În domeniul relațiilor de muncă, în luna mai au fost controlați 216 agenți economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale, din care 22 de amenzi contravenționale, însumând 318.000 de lei, respectiv opt avertismente contravenționale, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003 modificată și completată și HG nr. 500/2011. De asemenea, au fost depistați 21 de angajatori la care lucrau 38 de persoane fără forme legale de angajare.

Cuantumul amenzilor aplicate pentru muncă fără forme legale de angajare a fost de 380.000 de lei. În cazul unui angajator, s-au înaintat către organele de cercetare penală documentele necesare în vederea constatării infracțiunii de primire la muncă fără întocmirea formelor legale a unui număr mai mare de cinci persoane, iar în cazul altui angajator s-au înaintat către organele de cercetare penală, documentele necesare în vederea constatării infracțiunii privind nerespectarea regimului de muncă al minorilor.

De asemenea, au fost depistate 78 persoane pentru care angajatorii au înregistrat contractele individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților în format electronic cu încălcarea termenului prevăzut de HG nr. 500/2011 (articolul 4, alineatul 1, litera a – cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității de către salariatul în cauză), fiind dispuse 75 de măsuri pentru remedierea neconformităților. Au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale, respectiv avertismente contravenționale.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0