Amenzi de peste 700.000 de lei aplicate de ISU Neamț anul trecut

HomeSocial

Amenzi de peste 700.000 de lei aplicate de ISU Neamț anul trecut

 

 

Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului (ISU) Neamț a soluţionat 441 de cereri de emitere a avizelor de securitate la incendiu în cursul anului 2018, în urma cărora au fost emise 114 de avize, 163 de cereri au fost respinse, iar în 164 de cazuri construcţiile/amenajările nu se încadrau în prevederile HGR nr. 571/2016. De asemenea, anul trecut au fost soluţionate șase cereri de emitere a avizelor de protecţie civilă, fiind emise două avize, o cerere a fost respinsă şi în trei cazuri construcţiile nu se încadrau în prevederile HGR nr. 862/2016, precizează raportul de evaluare a activității ISU Neamț pe anul 2018.

În ceea ce priveşte activitatea de autorizare, în 2018, în Neamț se constată o scădere la 211 a numărului de cereri de emitere a autorizaţiilor de securitate la incendiu şi la 58 a numărului de autorizaţii emise, faţă de 2017 când au fost soluţionate 375 de cereri, în urma cărora au fost emise un număr de 91 de autorizaţii de securitate la incendiu.

În anul 2018 au fost executate controale de fond la toate localităţile din judeţ şi la secţiile de votare, premergător referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, precum şi controale tematice la: unităţi sanitare cu paturi, unităţi de îngrijire şi cazare a copiilor instituţionalizaţi, bătrânilor şi persoanelor cu handicap, depozite en-gros, unităţi de cult, unităţi silvice, unităţi de cultură, obiective de turism şi de agrement, tabere de copii, unităţi de învăţământ, unităţi bancare, spaţii comerciale, unităţi cu grad ridicat de pericol în exploatare, unităţi de transporturi, unităţi agricole, obiective care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu şi unităţi de alimentaţie publică.

De asemenea, au fost executate inspecţii, în cooperare cu reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului Neamţ şi Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Neamţ, la cei cinci operatori economici clasificaţi după Legea nr. 59 din 2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase.

„Pornind de la ideea că determinarea conformării este cel mai important indicator al activității de prevenire, pentru a reduce numărul de clădiri de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, a fost desfășurat un ansamblu de activități, care a inclus şi asistență tehnică de specialitate. Pentru un număr de patru obiective din învăţământ nu a fost demarată procedura de obținere a autorizației de securitate la incendiu. În judeţul Neamţ, evoluția numărului de clădiri de învățământ neautorizate a fost de la 29 la debutul anului 2017, până la nouă clădiri în luna iulie 2018. La acestea s-au adăugat, în luna august 2018, două clădiri de învățământ, finalizate pe parcursul anului, pentru care s-au respins, pentru neconformităţi, cererile de emitere a autorizației de securitate la incendiu”, precizează reprezentanții ISU Neamț.

În urma controalelor de fond şi tematice desfăşurate anul trecut în județ, pentru sancţionarea neregulilor, au fost aplicate 3.213 avertismente şi 127 de amenzi, în cuantum de 744.700 de lei.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0