Prima paginăEconomie

Amenzi de 60.000 de lei aplicate de Protecția Consumatorilor Neamț, în urma controalelor de Sărbători

Amenzi de 60.000 de lei aplicate de Protecția Consumatorilor Neamț, în urma controalelor de Sărbători

Dimensiune text

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamț a desfăşurat, pe parcursul lunii decembrie, acțiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale la comercializarea produselor alimentare.

Activitatea de verificarea s-a desfășurat la 46 de operatori economici, identificându-se abateri la 42 dintre aceștia. Au fost supuse verificării, în special, carnea preambalată, produse zaharoase, ciocolată și produse din ciocolată, precum și produse de patiserie.

Cantitatea de produse verificată a fost de 4.597 de kilograme, din care pentru cantitatea de 1.305 kilograme s-au identificat abateri de la prevederile legale.

Ca urmare a controalelor, au fost dispuse următoarele sancțiuni: oprirea temporară de la comercializare pentru 1.199 de kilograme de produse, în valoare de 12.834 de lei; oprirea definitivă de la comercializare pentru 106 kilograme de produse, în valoare de 1.553 de lei; aplicarea a 24 avertismente și 23 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 60.000 lei.

Între deficiențele identificate de comisarii CJPC Neamț se numără: comercializarea unor produse cu data limită de consum sau data durabilității minimale expirată – deficiență constatată la opt operatori economici –, sau comercializarea unor produse cu neconformități (în cadrul termenului de valabilitate  prezentau insule de mucegai la suprafața produselor, drajeuri cu spărturi și ciupituri) – deficiență constatată la doi operatori economici.

De asemenea, au mai fost identificate și abateri privind informarea consumatorilor, însemnând lipsa etichetelor care să conțină:  elementele de identificare și caracterizare, traducerea în limba română a informațiilor din marcarea originală, declarația nutrițională obligatorie, în cazul ingredientelor de tip „grăsimi vegetale” – menționarea naturii acestora, mențiunea „Coloranții E110 și E122 pot afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora” deși produsul conținea acești coloranți, procentele ingredientelor menționate în denumirea produsului, ingredientele alergene din compoziția produselor, neconcordanță între etichetarea individuală a produselor și cea colectivă (pe ambalaj colectiv) – deficiențe constatate la 19 operatori economici.

La alți cinci operatori economici, comisarii CJPC Neamț au descoperit că nu erau afișate prețurile pe unitate de măsură la produsele preambalate ce intră sub incidența HG 947/2000.

Sfaturi pentru consumatori

 • La cumpărarea produselor, acordați atenție aspectului produsului, ambalajului, modului de expunere la comercializare (respectarea temperaturii, a vecinătăților).
 • Urmăriți modul de etichetare a produselor, nu cumpărați produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac e important de avut în vedere faptul că este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilității minimale/a datei limită de consum și a ingredientelor alergene;
 • Refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare.
 • Refuzați produsele pe care nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită.
 • Verificați informațiile oferite în cadrul vânzărilor cu preț redus (oferte promoționale) privind perioada ofertei, prețul nou și prețul vechi barat, concordanța între prețul afișat și cel încasat la casele de marcat.
 • La cumpărarea produselor alimentare, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs;
 • Nu cumpărați produse din locuri neautorizate, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și, de asemenea, riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.

 

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0